На думку лідера громадського руху «Український вибір» Віктора Медведчука, мир - це не тільки припинення вогню, але і стан суспільства, при якому зводиться до мінімуму вплив факторів, що створюють можливість збройних конфліктів.

У своєму блозі на сайті «Українського вибору» політик і громадський діяч зазначив, що ще в античному світі розділяли такі поняття, як припинення воєнних дій і настання миру.

«Мир - це не просто відсутність війни. Це стан суспільства, при якому зводиться до мінімуму вплив факторів, що створюють можливість збройних конфліктів. Тому для утвердження миру на Сході України необхідні наступні першочергові кроки», - упевнений Медведчук.

На його думку, зараз потрібно зосередитися на виробленні механізмів контролю за припиненням вогню, недопущенням провокацій, обміну полоненими і незаконно захопленими особами. «Всі переговори, що стосуються політичних питань, поки що можна відкласти, бо вони отримають шанс на успіх лише у разі очевидної демонстрації сторонами прихильності до відмови від насильства», - підкреслив лідер «Українського вибору».

Учасники протистояння повинні на ділі довести, що у кожної із сторін «партія миру» сильніша за «партію війни», упевнений Медведчук. «Тому переважна більшість депутатів Верховної Ради має виступити із заявою про підтримку припинення вогню і готовність вирішувати конфлікт виключно мирним шляхом. З аналогічною заявою повинні виступити і представницькі органи самопроголошених утворень Донбасу», - вважає політик.

Крім того, він пропонує звільняти з силових структур представників збройних формувань за будь-які публічні виступи, що містять критику рішення про припинення вогню. «Тому що, якщо влада безкарно допускає такі висловлювання в порушення військової ієрархії, то її цілком обґрунтовано можна підозрювати як мінімум в неприпустимій слабкості, як максимум - в бажанні відновити війну», - стверджує політик.

Лідер «Українського вибору» упевнений, що позиція представників «партії війни» не відображає думку більшості суспільства. Це можна довести за допомогою авторитетного соцопитування про ставлення людей до оголошеного перемир'я. «Думаю, він покаже: прихильників припинення АТО зараз набагато більше 57%, як це було місяць тому, коли проводилося опитування "Соціального моніторингу" на цю тему», - вважає політик.

Абсолютна більшість українців погодилися б з думкою, висловленою Цицероном в листі до Аттика ще за півстоліття до Різдва Христового: «...не перестаю схиляти до миру; навіть несправедливий, він корисніший, ніж найсправедливіша війна з громадянами», переконаний Віктор Медведчук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

60