Ліквідація НАК «Енергетична компанія України» нічого принципово не змінить. Про це кореспонденту ForUm'у повідомив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

«У статутному фонді цієї компанії залишилася не така велика кількість активів. Ключовий з них - це «Центренерго». В управлінні «Енергетичної компанії України» залишилася невелика кількість пакетів акцій генеруючих компаній. У рамках напряму Кабміну на масштабну приватизацію ЕКУ безглуздо залишати. Об'єкти, що залишилися в статутному фонді компанії, в більшості проблемні», - пояснив Марунич.

Одним з таких експерт вважає ПАТ «Центренерго», де два роки тому сталася пожежа.

«Виставляти на продаж генеруючу компанію не має сенсу, адже за неї держава не отримає адекватну суму за будь-яких економічних реалій. Я так розумію, що Кабмін керувався мотивом скорочення бюрократичних прошарків, персоналу тощо. ЕКУ в останні роки не виконувала функцій з контролю над активами. Це неминучий крок в рамках заявленого курсу на приватизацію. Він дозволить заощадити кошти на персонал і приміщення, але принципових змін це не принесе», - вважає він.

«Я не знаю, коли Кабмін зможе виставити на продаж «Центренерго». Решту навіть не знаю. Візьмемо, приміром, «Луганськобленерго». Його ніхто не купить, тому що там війна йде. Повторюся: це принципово нічого не змінить, адже ключові активи ЕКУ були приватизовані давно», - нагадав він.

Нагадаємо, що Кабмін прийняв рішення про ліквідацію НАК «Енергетична компанія України» (ЕКУ). На цю процедуру Міненерговуглепрому відведено 5 місяців. Також міністерству будуть передані 78,29% акцій ПАТ «Центренерго», 87,4% акцій ПАТ «Дністровська ГАЕС» і 60,06% акцій ВАТ «Луганськобленерго».

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом