Президент Російської Федерації Володимир Путін може запропонувати Україні прийнятні умови мирного плану через ризик удару по російській нафтогазовій галузі.

Таку думку в коментарі Forum'у висловив політолог Олександр Палій.

«Оцінювати мирний план як перемогу або поразку можна буде після того, як стануть відомі його умови. Якщо в ньому буде передбачено відведення російських військ від кордонів України, нормальні перевірки на кордонах, ліквідація важкої військової техніки бойовиків, тоді це можна сприймати як прийнятний компроміс», - сказав Палій.

На запитання про те, чи готові представники Майдану і добровольчих батальйонів визнати мирну угоду, політолог відповів: «Ці люди захищають Україну та її інтереси. Те, що добре для України, - добре для них. Вони визнають мирний план, якщо його умови збігатимуться з інтересами країни».

При цьому Палій зазначив, що президент РФ може запропонувати Україні ті умови, на яких мирний план дійсно забезпечить припинення вогню.

«Подивимося, чи запропонує Путін ті умови мирного плану, про які я сказав. Наразі з боку НАТО у нас хороша підтримка на серйозному рівні, у тому числі в постачання зброї. Також зіграє роль загроза санкцій по найбільш вразливих галузях економіки РФ - нафтогазових. Раніше доходи від них РФ отримувала великі. Частина російського газу на світовому ринку впала, залишилася нафта. Удар по цій галузі буде болісним», - сказав він.

Як повідомляв ForUm, Президент України Петро Порошенко очікує, що на засіданні тристоронньої контактної групи в Мінську 5 вересня буде підписаний документ про початок реалізації мирного плану врегулювання ситуації на сході країни.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом