Центральна Європа приготувалася до подальших економічних потрясінь, оскільки є побоювання, що наслідки конфлікту в Україні поширяться на найбільші економіки регіону, пише «Капітал».

Падіння експорту, вплив економічних санкцій, введених проти Росії, і збільшення ступеню ризиків - ключові проблеми політиків і бізнесменів Центральної Європи. «Ситуація в Україні дуже серйозна, - сказав Ян Кшиштоф Белецький, головний економічний радник прем'єр-міністра Польщі. - Ми знаходимося в небезпечній зоні, у багатьох сенсах».

Польща, найбільша економіка регіону, демонструвала в останні десять років найкращі економічні показники, була одним з найбільш відвертих критиків дій Росії в Україні і постійно закликала до жорстких санкцій. Ці заходи вже завдали шкоди Польщі та сусіднім Словаччини і Чехії, які приготувалися до подальших наслідків, оскільки конфлікт триває вже шостий місяць.

За даними щорічного дослідження, опублікованого минулого тижня консалтинговою компанією Deloitte і польською газетою Rzeczpospolita, в серпні в Угорщині, Чехії та Польщі скоротилося промислове виробництво, при тому що загальний дохід 500 найбільших компаній регіону в минулому році впав. «Вже видно зниження в торгівлі, - сказав Білецький, колишній  прем'єр-міністр Польщі. - Оптимізм споживачів зменшився... Вони бояться можливих наслідків ситуації в сусідній країні».

За останні десять років валовий внутрішній продукт Польщі, шостий за величиною економіки в Європі, збільшився майже вдвічі. Очікується, що в цьому році він зросте більш ніж на 3 %, перевершуючи сусідів.

Центральний банк країни залишив без зміни процентну ставку на рівні 2,5 %, проте економісти очікують, що незабаром вона буде знижена, оскільки в результаті українських подій зростання сповільнюється. «Нинішній рік не обіцяє стати набагато кращим [за попередній], особливо через ситуацію в Україні», - вважає Яцек Хведорук, керуючий директор Rothschild Poland.

Криза в Україні почала позначатися на всій Європі. Економіка Німеччини, найбільшої економіки регіону, скоротилася в II кварталі, частково через уповільнення експорту в Росію слідом за посиленням санкцій.

Цього тижня відбувся Економічний форум в Криниці - найважливіша бізнес-конференція в Центральній і Східній Європі. Україна була на устах усіх учасників заходу.

У вступній промові конференції було сказано, що цей конфлікт - більша загроза для регіону, ніж фінансова криза 2008 р. Бізнесмени висловили стурбованість тим, що в разі її продовження може зрости вартість позикових коштів для центральноєвропейських компаній і підвищиться ймовірність ризиків для регіону. «Це заразно, - сказав Кшиштоф Калцький, генеральний директор Deutsche Bank в Польщі. - Вплив України розповзається».

Однак деякі керівники бізнесу вважають, що, крім суспільних страхів через подій за південно-східним кордоном, Польща поки ще не відчула якогось реального впливу цієї кризи.

«У загальнолюдському плані, звичайно ж, це позначиться, однак все це на рівні відчуттів, - запевнив Мирослав Раковський, генеральний директор T-Mobile Poland. - Економічні показники тут сильні. Я б більше турбувався про Словаччину, Румунію чи балканські країни».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом