Україна має підтримку з боку НАТО, заявив Президент України Петро Порошенко.

Як повідомили Forum'у в прес-службі Глави держави, Порошенко почав свою участь у саміті НАТО зі спільної зустрічі з прем'єр-міністром Великобританії Девідом Кемероном, президентом США Бараком Обамою, канцлером Німеччини Ангелою Меркель, прем'єр-міністром Італії Маттео Ренці та президентом Франції Франсуа Олландом.

«Унікальний формат зустрічі демонструє підтримку країнами НАТО територіальної цілісності України, яка зіткнулася із зовнішньою агресією», - зазначив Глава Української держави.

Керівники держав обговорили глобальний, континентальний і регіональний контексти подій на сході України і відзначили необхідність пошуку шляхів мирного вирішення ситуації, що склалася.

Коментуючи захід, Президент наголосив, що фактично вперше в історії держави відбулася зустріч у форматі лідерів п'яти найбільших країн світу, на якій були продемонстровані рішучі наміри щодо підтримки України.

«Є розуміння, що, підтримуючи Україну, підтримуючи мир, стабільність і деескалацію ситуації на сході, вони підтримують стабільність Європи і світу. Це сьогодні не лише питання українського конфлікту, це глобальне питання», - підкреслив Глава держави.

Порошенко повідомив, що відбувся обмін думками за кількома напрямами. Зокрема, обговорювалася підтримка України у сфері безпеки.

«Сьогодні у резолюції саміту буде чітке твердження, що Україна має підтримку з боку НАТО», - заявив Президент, повідомивши, що будуть прийняті визначальні рішення про залучення України до спеціальної програми, де будуть створені чотири трастові фонди, які сприятимуть вирішенню питань логістики, комунікації, кіберзлочинності, соціальної реабілітації поранених.

За словами Порошенка, особливу увагу учасники зустрічі приділили військово-технічній співпраці.

У декларації зазначено, що НАТО підтримує двосторонні рішучі дії країн-членів щодо забезпечення військово-технічної підтримки України. «Це саме те, чого ми чекали», - резюмував Глава держави.

Він також зазначив, що сьогодні буде обговорена координація подальших дій, у тому числі в питанні застосування санкцій.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко заявив, що двостороннє припинення вогню є можливим у разі підписання документа щодо реалізації мирного плану 5 вересня на зустрічі контактної групи в Мінську.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

40