Агропромисловий комплекс України знаходиться на межі виживання. Таку думку висловив ForUm'у генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

«Якщо говорити про корпоративний рівень агропромисловості - то це стадія виживання. Це оптимізація витрат, спроби "розшити" заборгованість, робота з постачальниками, щоб оптимізувати витрати, як правило - закупівлі відбуваються з виплатою платежу. Зараз така ситуація - «не до жиру, бути б живу», - зазначив Лапа.

Експерт підкреслив, що найбільші проблеми чекають агровиробників у разі скасування податкових пільг.

«Найбільший ризик в АПК - це потенційна зміна системи оподаткування. Зараз тривають перманентні спроби з боку Мінфіну скасувати податкові пільги для агропромислового комплексу. І якщо в таких складних обставинах цей крок буде зроблено, то це стане потужним ударом по галузі», - сказав Лапа.

При цьому експерт зазначив, що в умовах воєнного конфлікту в країні аграрний сектор стикається з проблемою зниження споживання.

«На ситуацію в агропромисловості впливає військово-політична нестабільність у країні. А також - макроекономічна стабілізація, дуже високі ставки кредитування, відчувається консерватизм споживачів. Як завжди у важкі часи, споживачі на внутрішньому ринку переключаються на більш дешевий сегмент асортименту продукції, знижується споживання по окремих видах продукції. А ціни на світовому ринку на низькому рівні», - пояснив Лапа.

При цьому експерт повідомив, що сільськогосподарські роботи в зоні воєнних дій проводити дуже важко.

«На сході дуже складна ситуація. У місцях, наближених до бойових дій, мало не перед кожним комбайном проводиться дослідження поля на предмет відсутності мін. Це не стільки сільськогосподарські роботи, скільки військово-сільськогосподарські», - сказав Лапа.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

94