Руйнування промисловості й інфраструктури в Донбасі призвело до дефіциту вугілля на теплових електростанціях. Міністерство енергетики та вугільної промисловості попереджає, що взимку споживачів може чекати вимушене відключення електроенергії, пише «Капітал».

Міненерговугілля заговорило про можливе відключення споживачів від енергопостачання прийдешньої зими у зв'язку з дефіцитом генерувальних потужностей. Ще в минулу п'ятницю про можливість віялових відключень попередило своїх споживачів ПАТ «Прикарпаттяобленерго».

Профільне міністерство заявило, що подібне цілком ймовірно в масштабах всієї України, але торкнеться тільки населення (його частка в загальному обсязі споживання електроенергії становить 28%), не торкнувшись об'єктів промисловості, торгівлі, інфраструктури. Останній раз віялові відключення споживачів в Україні відбувалися на початку 1990-х.

Деякі ТЕС потрапили в зону бойових дій на Донбасі, що призвело до проблем зі стабільним виробництвом і постачанням електроенергії. За словами генерального директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка, зараз у Луганській області близько 200 МВт потужностей через військові дії не працює в загальній енергосистемі, а автономно. «Луганська ТЕС сьогодні працює практично автономно від решти енергосистеми через те, що зруйновано ЛЕП і підстанції. Це погано і для самого регіону, і для всієї енергосистеми», - сказав він.

Крім цього, електростанції відчувають проблеми з постачанням вугілля. Його запаси на складах України за тиждень з 18 по 25 серпня скоротилися на 107,1 тис. т, або майже на 5 % - до 2,16 млн т, повідомила Національна енергетична компанія «Укренерго». За даними компанії, всього за серпень запаси вугілля скоротилися майже на третину.

Основним резервом для поповнення виробництва електроенергії на випадок проблем з тепловими станціями служать АЕС. За словами директора з питань інформації та зв'язків з громадськістю асоціації «Український ядерний форум» Ольги Кошарної, ресурс роботи АЕС зараз використовується далеко не повністю. «Атомники можуть виробляти більше. Наприклад, на Запорізькій АЕС є 6 блоків, які по ідеї повинні видавати потужність 6 тис. МВт. Але зараз навантаження на них - 4860 МВт. Майже 1200 МВт потужності не видається з цієї АЕС, тому що немає ліній електропередач», - сказала вона.

За словами Кошарної, в минулому році АЕС штучно обмежувалися у виробництві електроенергії навіть взимку, оскільки тодішня влада лобіювала інтереси теплової генерації. За даними НАЕК «Енергоатом», в січні 2014 р., остання декада якого була дуже холодною, через диспетчерські обмеження українські АЕС недовиробили 0,5 млрд кВт·год електроенергії. Тоді коефіцієнт використання встановленої потужності АЕС становив 80,4 %, хоча станції готові були підвищити завантаження ще на 9 процентних пунктів.

Зберігалися ці обмеження і в цьому році, попри зміну влади, в результаті чого за січень-липень 2014 р. українські АЕС недовиробили 6,3 млрд кВт·год електроенергії. «Це більше, ніж річний обсяг виробництва електроенергії одним блоком-"мільйонником"», - сказала Кошарна.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом