Радянська система спорту була хороша, проте сучасним вимогам вона вже не відповідає, тому на Україну чекає велика реформа галузі. Про це, як передає кореспондент Forum'у, на прес-конференції заявив міністр молоді та спорту Дмитро Булатов.

За його словами, спеціальна робоча група, до складу якої увійшли представники міністерства, Національного олімпійського комітету та національних спортивних федерацій, завершує розробку концепції реформування спортивної галузі. Свої напрацювання у вигляді програми учасники робочої групи спочатку запропонують обговорити представникам спортивних організацій та громадськості 10 вересня на конференції, а потім, в середині жовтня, - на Спортивному конгресі України.

«За підсумками роботи конгресу в парламент України буде внесено проект нового Закону України «Про фізичну культуру і спорт» та план законодавчих і нормативних змін. Зараз спортивну галузь України регулюють близько 400 нормативних актів, ми сподіваємося, що після реформи їх залишиться не більше 50», - заявив міністр.

У свою чергу голова Національного олімпійського комітету Сергій Бубка повідомив, що реформа передбачає серйозні зміни в процесі фінансування видів спорту, а також повинна стати стимулом для потенційних інвесторів і меценатів.

«У всьому світі спорт - це надзвичайно прибуткова і дохідна справа. У нас же сучасний маркетинг в спорті не відпрацьований взагалі. Ми сподіваємося цю ситуацію докорінно змінити», - заявив Бубка.

Президент національної асоціації плавання, учасник робочої групи Дмитро Качуровський очікує, що реформа зустріне певну протидію з боку бюрократії.

«Сьогодні фінансування тієї чи іншої спортивної команди або навіть федерації залежить від того, наскільки її керівник вхожий у «високі» кабінети, і від того, в яких взаєминах тренер з тією чи іншою посадовою особою. Проект реформи передбачає докорінні зміни, в ході яких значний бюрократичний прошарок у цих процесах взагалі буде прибрано», - сказав Качуровський.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом