НАК «Нафтогаз України» готовий оплатити за тимчасовою ціною борг «Газпрому» до рішення арбітражу. Про це йдеться у позиції української сторони з приводу переговорів із «Газпромом» і РФ щодо газових питань, які розповсюдила прес-служба НАК «Нафтогаз України».

У пропозиціях зазначається, що на період до винесення рішення арбітражу ціна газу дорівнюватиме ціні на європейських газових біржах (хабах) за мінусом вартості транспортування від кордону РФ до цих хабів.

«Цей підхід є справедливим, враховуючи те, що українська сторона подала позов до арбітражного суду про стягнення з «Газпрому» переплати за постачання газу минулих періодів (близько 6 млрд дол.)», - йдеться в повідомленні.

Таке рішення відповідає критеріям і дозволить значно спростити дискусії щодо визначення справедливої ринкової ціни для України. По-перше, використання біржових цін відповідає принципам справедливості та ринкового підходу. По-друге, контракт з «Газпромом» на постачання газу містить положення щодо перегляду ціни відповідно до зміни ринкової ситуації. По-третє, використання біржових цін є домінуючою тенденцією в контрактах «Газпрому» з європейськими компаніями».

Українська сторона готова обговорювати технічні аспекти реалізації цієї пропозиції відповідно до європейської практики.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом