Запровадження податку на додаткові доходи народних депутатів - це демагогія і популізм. Про це кореспондентові Forum'у повідомив економічний експерт Борис Кушнірук.

«Податок на розкіш має бути запроваджений в Україні, але на сьогодні є інші питання, які потрібно вирішувати. У нас абсолютно нереалістичний бюджет: наші реальні доходи не відповідають витратам. Потрібно переглядати його і жорстко скорочувати витрати», - сказав Кушнірук.

На думку експерта, робити це необхідно в декількох напрямах.

«Потрібно припиняти абсурдне дотування НАК «Нафтогазу» і житлово-комунального сектору. Потрібно допомагати конкретним українцям, які цього потребують, тобто дати адресні субсидії. Взагалі потрібно переглянути систему видачі пільг. Україна не може забезпечити від 12 до 16 млн пільговиків. Ніхто навіть не знає, скільки їх, адже немає єдиного реєстру. Ніхто не знає, хто, за що отримує пільги. Стільки зараз «корочок» інваліда другої групи, чорнобильців, афганців і т.д. Україна зараз не може собі цього дозволити. Вона ніколи не могла собі такого дозволити, а зараз тим більше», - вважає він.

Крім того, економіст порекомендував скоротити державний апарат.

«Ми повинні, зрештою, відкрити реєстр усіх державних платежів. Ми живемо в сучасному світі і давно можна публікувати всі закупівлі понад десять тисяч гривень на сайті. І потрібно оприлюднити, у кого купили, що, скільки, хто власник, офшор або ні, чи пов'язана вона з кимось із наших чиновників і т.д. А заяви «давайте позбавимо депутатів зарплат, обкладемо їх податками» - це демагогія і популізм. Це ж не ті кошти, які вирішують проблеми. Це тільки підігравання, а йдеться про реальне виживання держави», - додав Кушнірук.

Тетяна Григор'єва

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

174