Об'єднані у військово-політичний блок НАТО держави можуть продати Україні необхідне їй для боротьби з членами НЗФ озброєння, якщо українська влада звернеться з таким проханням на найближчому саміті Альянсу на початку вересня у Великобританії.

Таку думку висловив глава Бюро національної безпеки Польщі (BBN) Станіслав Кожей.

«Це буде залежати від того, чи попросить Президент України про щось на засіданні комітету Україна-НАТО, чи ні», - сказав Кожей, коментуючи можливий продаж зброї українцям.

Він зазначив, що західні країни, що входять в НАТО, можуть продати зброю Україні і без узгодження з іншими країнами Альянсу, проте зазначив, що таке рішення краще приймати разом, ніж поодинці, повідомляє «УНІАН».

«Держави - члени НАТО не повинні отримувати згоду Альянсу, тому що справа зброї, її продажу належить до національної компетенції... Звичайно, на саміті НАТО може бути певна координація - як це робимо, що робимо, тому що йдеться про те, щоб ці дії виглядали як спільні, а не індивідуальні, тому що тоді це має іншу силу поразки у сфері інформації і дипломатії», - сказав він.

Керівник BBN - дорадчого органу президента Польщі і аналога Ради національної безпеки і оборони України сказав, що він особисто не бачить ніяких причин, чому західні держави не повинні продавати зброю Україні.

«Немає ніяких протипоказань, щоб продавати Україні зброю. Тим більше, що друга сторона постійно отримує нове озброєння», - сказав Кожей і водночас зазначив, що це його особиста думка. Він підкреслив, що цими питаннями у Польщі займається Міністерство оборони.

Нагадаємо, заступник глави Адміністрації Президента Валерій Чалий заявив, що Президент України Петро Порошенко може взяти участь у саміті НАТО у вересні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом