Воєнні дії вдарили по промислових гігантах. Зупинилися повністю або частково кілька великих заводів - металургійних, коксохімічних. Зупинка головних підприємств Донбасу посилює економічну кризу в Україні. Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Бізнес».

За словами президента Українського союзу промисловців і підприємців Анатолія Кінаха, Донецька і Луганська області в сумі становлять близько 15% ВВП України. Це 20-23% всіх валютних надходжень в Україну від експортної діяльності.

Як вважають експерти, відновлення Донбасу буде коштувати Україні мінімум $7-8 млрд. Але не дорахується Україна набагато більше. За прогнозами фахівців, до кінця року ВВП впаде на 6,5%. Без війни на сході і анексії Криму ця цифра могла бути на третину менше. Щоб відновити знищене, доведеться суттєво витратитися. Прем'єр Яценюк вже озвучив цифру - 8 мільярдів гривень. Але цього не вистачить, запевняють у Раді підприємців при Кабміні.

«Мова йде не про 7-8 млрд грн. Це те, що сьогодні вже зруйновано. Але в тому зруйнованому не врахована анексія Криму. Якщо вважати, що Крим у нас відібрано, то це вже цифра в мільярдах, але з нулями», - говорить голова Ради підприємців при Кабміні Леонід Козаченко.

На думку експертів, щоб відновити зруйноване і змусити економіку Донбасу працювати, доведеться залучати в регіон іноземні кошти. Але, попереджають експерти, це повинні бути інвестиції, а не кредити, оскільки сплата відсотків для місцевого бізнесу в перші роки буде непосильною.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

57