Недофінансування програм, пов'язаних з АЕС, дасть негативний ефект через 5-7 років. Про це кореспонденту Forum'у повідомив екс-начальник управління  зі зв'язків з громадськістю НАК «Нафтогаз України», експерт з питань енергетики Валентин Землянський.

«З надійністю наших блоків АЕС все нормально. Але недофінансування матиме наслідки в межах 5-7 років. Це позначиться на атомній галузі. У нас стоїть питання не стільки безпеки, скільки продовження строків служби або закриття», - сказав Землянський.

Експерт пояснив, що реактори, які  працюють в Україні, виробляють свій ресурс і термін їх використання добігає кінця.

«Це актуальне на сьогодні питання. Будь-яке скорочення фінансування не йде на користь галузі. Відчути негативні наслідки можна буде надалі», - прогнозує він.

Нагадаємо, згідно з постановою Кабміну №356 від 21 серпня цього року на Комплексну програму підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС буде виділено в 1,3 рази менше коштів, ніж планувалося. Тобто 2,341 млрд грн замість 3,051 млрд грн. Крім того, взагалі не передбачено виділення коштів на цю Програму у вигляді кредитів ЄБРР та Європейського співтовариства з атомної енергії (Euroatom), тоді як раніше йшлося про 1,021 млрд грн.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

43