Кадрові рішення уряду неефективні. Про це в коментарі Forum'у заявив політик, народний депутат ВР України кількох скликань Тарас Чорновіл, коментуючи введення додаткових посад у держапараті, зокрема, призначення дев'яти заступників міністрів з питань євроінтеграції.

«Є старе правило: будь-яке скорочення штатів автоматично призводить до їх збільшення. Це як у Василя Твардовського в «Тьоркін на тому світі»: «Чтоб убавить этот штат – нужен штат особый. Невозможно упредить, где начет, где вычет. Словом, чтобы сократить, нужно увеличить...», - заявив він.

Чорновіл пояснив, що скорочення штатів не скорочує функції. «На міністерства не треба покладати невластиві їм функції, вони роздуті. У нас на будь-чиновницький апарат покладено функції, які чиновники не мають права виконувати, наприклад, вони не мають права втручатися у роботу бізнесу. Ось це питання потрібно вирішувати», - додав він.

Що стосується чиновників щодо євроінтеграції, то, за словами Чорновола, у більшості країн перехідної економіки, які хочуть в ЄС, є такі спеціальні посади в урядах. «Така посада була в свій час і в Польщі, і в Угорщині, і в Чехії, і в Румунії. Це посади віце-прем'єра з питань євроінтеграції, а також, при деяких міністерствах - заступник міністра з питань євроінтеграції. Досі такі посади є в Грузії та Молдові. І теоретично це нормально», - пояснив політик.

Він додав, що питання євроінтеграції потрібно було перекласти повністю на віце-прем'єра. «Інша справа, що у нас вже була така посада. Але ми не побачили кінцевого результату від роботи. Робота повинна полягати в погодженні програм і адаптації українського законодавства до стандартів ЄС. Але цим може спокійно займатися навіть не департамент, а невеликий відділ у міністерстві. І в даному випадку це кадрове рішення уряду навряд чи досить ефективне», - зазначив він.

«А що стосується низьких зарплат, і голих окладів, то не секрет - більшість наших міністрів мають свої джерела доходів, бізнес чи ще щось. Люди, що йдуть у заступники, таких можливостей можуть і не мати. Тому корупційна складова, очевидно, буде зростати. І від таких рішень уряду я не в захваті», - підсумував Чорновіл.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

398