Голова правління альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик сподівається, що фінансування Комплексної програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС в Україні перенесено на наступний рік.

Таку думку він висловив у коментарі кореспонденту Forum'у.

«Не можна сказати, що не варто хвилюватися через скорочення фінансування програми підвищення безпеки енергоблоків на АЕС. Адже можна сказати, а завтра, не дай бог, щось станеться. Ми не перебуваємо на станції і на 100% не знаємо ситуацію всередині: наскільки проведені тести і перевірки Міжнародним енергетичним агентством тощо», - сказав Боровик.

При цьому експерт зазначив, що об'єкти атомної енергетики в Україні перебувають у «дуже непоганому стані».

«Напевно, коли приймалося таке рішення, були враховані думки фахівців, незалежних експертів, у тому числі результати перевірок минулих років. Думаю, в уряді сидять відповідальні люди і розуміють, що, не дай бог, вони зараз зменшать фінансування, а завтра щось станеться... Це відгукнеться їм дуже сильно. Сподіваюся, рішення було відповідальним і в умовах економії коштів фінансування було перенесено на наступний сезон», - висловив надію Валерій Боровик.

Нагадаємо, згідно з постановою Кабміну №356 від 21.08.2014г. у нинішньому році на Комплексну програму підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС буде виділено в 1,3 рази менше коштів, ніж планувалося. Тобто 2,341 млрд грн замість 3,051 млрд грн. Крім того, взагалі не передбачено виділення коштів на цю програму у вигляді кредитів ЄБРР та Європейського співтовариства з атомної енергії (Euroatom), тоді як раніше йшлося про 1,021 млрд грн.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

33