Президент Росії Володимир Путін заявив, що домовився з Президентом України Петром Порошенко про відновлення діалогу щодо енергетики між Росією і Україною.

«Ми вважаємо, і президент Порошенко, що потрібно відновити наш діалог з питання енергетики, в тому числі і з газової проблематики», - сказав він журналістам після переговорів з Президентом України Петром Порошенком 26 серпня в Мінську.

При цьому Путін вважає, що Україна позбавила можливості Росію надавати пільгу за ціною на газ позовом у Стокгольмський арбітраж. За його словами, газовий спір між Росією та Україною «перебуває в глухому куті». «Невеликий секрет - "Газпром" взяв і сплатив аванс за транзит російського газу в Європу, а НАК "Нафтогаз України" взяв і цей аванс повернув, виявився практично підвішеним транзит нашого газу європейським споживачам. Що далі з цим буде?» - зазначив глава держави. На думку президента, повернення коштів за транзит - «це питання, що чекає свого копіткого дослідника в особі наших партнерів - європейських та українських».

«Ми виконуємо повністю всі умови контракту», - підкреслив Путін. «Ми навіть не можемо прийняти якісь пропозиції щодо пільгування через те, що Україна звернулася в Арбітражний суд. Будь-які наші дії з пільгування можуть бути використані в суді», - заявив Путін, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

За його словами, у Росії і України багато конкретних проблем, які необхідно вирішувати, і в їх вирішенні зацікавлені як Росія, як Україна, так і Європейський союз. «Це і спонукало нас до проведення п'ятисторонньої зустрічі», - резюмував Путін.

Як раніше повідомляв ForUm, 6 вересня відбудуться переговори з енергетичних питань за участю міністрів палива та енергетики України, Росії та Європейського союзу.

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» повернула російському газовому монополісту компанії «Газпром» додатковий платіж за транзит природного газу в липні в розмірі 10,54 мільйона доларів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом