Повістки щодо призову на військову службу за мобілізацією, які прийшли громадянам України після 6 вересня 2014 року є недійсними, але призов на строкову службу залишається в силі. Про це у відповіді на офіційний запит Forum'у повідомив начальник Управління преси та інформації Міністерства оборони України підполковник Сеник.

«У зв'язку із закінченням терміну дії Указу Президента України від 22 липня 2014 № 1595-VII «Про військову мобілізацію» повістка, яка надійшла військовозобов'язаному після 6 вересня 2014 з приводу призову на військову службу за мобілізацією є недійсною, інші випадки (оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, відправлення на підготовку або на збори, тощо) залишаються в силі. Враховуючи зазначене, радимо всім громадянам України ретельно визначити зміст повістки і привід виклику їх у військовий комісаріат», - сказано у відповіді.

Крім цього, в Міноборони нагадують, що нині згідно з указом Президента України Петра Порошенка проводиться робота з виконання заходів, пов'язаних із підготовкою до проведення призову громадян України на строкову військову службу.

«Військові комісаріати з 1 вересня 2014 розпочали підготовчі заходи, пов'язані з попереднім медичним оглядом, обстеженням, лікуванням та вивченням призовників», - зазначає Сеник.

Під призов потрапляють чоловіки, яким на момент відправлення у військові частини виповнилося 18 років, а також старші особи, які не досягли 25-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу. При цьому в Міноборони зазначили, що на укомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань вирушають призовники, придатні за станом здоров'я, рівнем освіти та морально-діловими якостями.

«На укомплектування військ (сил) не відправляються призовники, які не мають базової загальної середньої освіти, мають низькі морально-ділові якості, які перебувають на обліку щодо приводів в органи внутрішніх справ за антигромадську поведінку, зловживання алкоголем чи вживання наркотичних речовин та яким під час призову встановлено захворювання згідно із Переліком статей Розкладу хвороб, станів і фізичних вад, що визначають придатність до військової служби Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», - сказано у відповіді.

При цьому, період строкової військової служби для солдатів, матросів, сержантів і старшин, що проходять її в Збройних Силах України та інших військових формуваннях, становить до 12 місяців. Матросам і старшинам, які проходять строкову військову службу на кораблях, суднах та в берегових частинах бойового забезпечення Військово-Морських Сил Збройних Сил України та Морської охорони Державної прикордонної служби України потрібно буде відслужити до 18 місяців. Для призовників, які мають вищу освіту з освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста або магістра, строк строкової служби становитиме до 9 місяців.

Нагадаємо, закон про третій етап часткової мобілізації набув чинності 24 липня. Метою цієї мобілізації було збільшення чисельності бойових частин, посилення захисту державного кордону, а також створення умов для ротації.

6 вересня третя хвиля мобілізації офіційно завершилася.

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом