Українці стали менше витрачатися на комп'ютерну техніку. За даними GfK, обсяги її продажів у грошовому вираженні скоротилися за другий квартал на 8,3% (порівняно з січнем-березнем 2014 р.) - до 2,3 млрд. грн.

Найсильніше спад вдарив по ноутбуках і стаціонарних комп'ютерах: їх продажі просіли відразу на 22,4 і 16,4%, відповідно порівняно з початком року. У порівнянні з І кварталом 2013 р. реалізація ноутбуків узагалі впала на 30%, запевняють продавці техніки. І справа не тільки в зниженні моди на цей вид техніки.

«Вплинуло як різке подорожчання комп'ютерів - через зростання курсу долара, так і зниження купівельної спроможності населення, викликане непростою ситуацією в економіці країни», - пояснив керівник сектору продуктової аналітики COMFY Максим Гаджиєв-Кравцов.

Позначилася на продажах і урядова програма економії. «З покупців пішов держсектор, який раніше оновлював свої парки техніки. Зараз чиновники практично нічого не купують», - зазначив у розмові з «Вестями» директор підрозділу інтернет-продажів України компанії «Ельдія» Олександр Длугач.


«Дійсно, в липні продажі ноутбуків скоротилися, продажі з рубрики «Ноутбуки, планшети, комп'ютери» скоротилися на 9,2%», - повідомила «Вестям» маркетинг-директор торгового майданчика Aukro.ua Ганна Перевозник. При цьому люди, за її словами, намагалися економити і робили ставку на старі апарати: третина продажів липня припала на ноутбуки, що були у використанні. За 7 тис. грн минулого місяця можна було придбати 15-дюймовий MacBook Pro, а за 8 тис. грн - Macbook Pro MD101.

Торговці рятувалися продажамм більш дешевої техніки - планшетів. За підрахунками GfK, їх реалізація за ІІ квартал виросла відразу на 37,8%. А Ганна Перевозник навіть вирахувала для «Вестей», що 89-95% покупців купували саме планшети і тільки 5-11% - ноутбуки. Найчастіше українці купували планшети Lenovo і Samsung, третє місце за популярністю посів Asus.

Нагадаємо, що у 2013 р. лідерами продажу були AllWinner і Ainol. При цьому найбільшим попитом користувалися невеликі апарати - діагоналлю 7 дюймів. На другому місці, за даними Aukro.ua, виявилися планшети від 7,7 до 10 дюймів. В економ-сегменті (від 500 грн. до 1000 грн) домінували дво- і чотириядерні пристрої з процесорами від 1 до 1,5 GHz, оперативною та внутрішньою пам'яттю 512Mb і 8Gb відповідно.

В середньому ціновому секторі (від 1400 до 2400 грн) найактивніше купувалися планшети з діагоналлю від 7,7 до 10 дюймів, внутрішньою і оперативною пам'яттю 16Gb і 512Mb-1Gb, процесором 1-2 GHz, дво- і чотириядерні. Окремо варто зазначити марку Apple, шанувальники якої рідко дивляться на ціну і частіше звертають увагу на бренд і якість збірки. «Найпопулярнішою моделлю липня став Apple iPad Mini RETINA 16 Gb, середня ціна якого коливається в межах 4900 грн», - розповіла Ганна Перевозник.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

46