Кабінет Міністрів схвалив законопроект «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо надання батькам-вихователям додаткових соціальних гарантій», який передбачає надання батькам-вихователям права на відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Про це повідомила прес-служба Міністерства соціальної політики України.

Документ передбачає надання батькам-вихователям, які працюють і виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в прийомних сім'ях чи дитячих будинках сімейного типу права на відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

На сьогодні питання надання такої відпустки цій категорії батьків законодавчо не врегульовано. У Кодексі законів про працю та Законі України «Про відпустки» право на відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку мають тільки прийомні батьки та опікуни.

У разі прийняття відповідного законопроекту Верховною Радою батьки-вихователі отримають рівні з іншими батьками соціальні гарантії.

Як зазначила Людмила Денисова, це питання необхідно вирішувати терміново, адже станом на 1 липня 2014 р. в Україні функціонує 881 дитячий будинок сімейного типу, де виховуються 5 тис. 840 дітей, з них 47 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 53 дитини у віці до трьох років.

ДОВІДКА: Батьки-вихователі - це подружжя або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, які взяли на виховання та для спільного проживання не менше п'яти дітей-сиріт та/або дітей, позбавлених батьківського піклування, та яким, за рішенням органів опіки та піклування, надано статус батьків-вихователів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом