У липні Україна втратила 297 мільйонів гривень доходів від продажу вугілля з державних вугільних підприємств у зв'язку з зупинкою понад 30 шахт на Донбасі, які припинили роботу в зв'язку з бойовими діями. Про це в інтерв'ю «Голосу України» заявив перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрій Зюков.

«Через те, що йде війна, ми тільки в липні втратили 297 мільйонів гривень, не видобули 315 тисяч тонн вугілля до плану. А з початку травня близько 420 тисяч тонн вугілля втрачено», - сказав він.

За його словами, такої ситуації в галузі не було з часів Великої Вітчизняної.

«Не працюють від 30 до 35 шахт. По будинках мирних жителів, по об'єктах шахт, автобусах з гірниками стріляють. Приїжджати на роботу і працювати в таких умовах небезпечно. Тому в місцях ведення бойових дій видобуток вугілля призупинено», - зазначив Зюков.

Чиновник також підкреслив, що деякі шахти не працюють через відсутність вибухових речовин і засобів підривання. «На шахтах, де використовують буропідривний спосіб проходження виробок, вибухівка закінчилася, і взяти її поки що ніде. Вона випускається на двох заводах - у Донецьку та Красному Лучі, які зараз захоплені членами НЗФ», - розповів він.

Крім того, за його інформацією, ще дев'ять шахт зупинені через затоплення, оскільки відсутня електроенергія і немає можливості відкачувати воду.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом