У Сумах, починаючи з вівторка, 19 серпня, міська рада переходить на цілодобовий режим чергування. Як повідомили в прес-службі Сумської міськради, про таке рішення під час апаратної наради повідомив сьогодні міський голова Олександр Лисенко.

«Ми бачимо з вами, що зараз у нас дуже незрозуміла ситуація: "мінують" то військкомати, то вокзал. Є провокатори, які телефонують. Тому, починаючи з завтрашнього дня, міська рада буде вести цілодобове чергування», - зазначив мер.

За словами Лисенка, чергувати будуть eсі - починаючи з мера і його заступників і закінчуючи керівниками департаментів і управлінь, передає «УНІАН».

Як повідомили в секторі громадських зв'язків УМВС України у Сумській області, у регіоні в ці вихідні до міліції надійшло кілька повідомлень про нібито закладену у військкоматах і на залізничному вокзалі вибухівку.

Так, у суботу, 16 серпня, намагалися «підірвати» залізничний вокзал м. Суми, а в неділю, 17 серпня - Сумський міський та Лебединський районний та обласний військкомати.

Згідно з повідомленнями, на місце події виїжджали бригади правоохоронців, кожну з яких очолював представник обласного апарату міліції, крім того, працювали представники прокуратури і Служби безпеки України.

«Хочемо заспокоїти громадян: ретельні перевірки вибухонебезпечних предметів не виявили - всі анонімні повідомлення виявилися дурним жартом. У мирний час подібні витівки викликають великий резонанс, а в нинішній напруженій суспільно-політичної ситуації подібні жарти можуть призвести до серйозних наслідків. Абоненти, які повідомляли про закладені вибухові пристрої, дуже добре розуміли наслідки таких "жартів" для себе, тому завбачливо не представилися, а після короткого повідомлення кидали слухавку», - йдеться в повідомленні.

Міліція нагадує, що за безпідставне повідомлення про вибух передбачена кримінальна відповідальність за ч. 1 ст. 259 КК України (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян). Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді штрафу від 8,5 до 17 тис. грн, піврічного арешту або обмеження волі строком до п'яти років.

«За всіма неправдивим повідомленням про закладену вибухівку правоохоронці відкрили кримінальні провадження, знайти "жартівників" - лише справа часу», - зазначив начальник Сумського міського відділу міліції Сергій Лук'яненко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом