В умовах діючих соціально-економічних відносин люстрація в Україні не тільки не принесе бажаних результатів, але і стане інструментом тиску на політичних конкурентів. Так думку на прес-конференції висловив керівник центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов, передає кореспондент Forum'у.

«У всіх європейських країнах, де проводилася люстрація, процесом завідували незалежні організації. В українському законопроекті, прийнятому парламентом у першому читанні, главами люстраційних комітетів передбачається поставити керівників відомств. Виникає питання: а хто буде люструвати самих цих керівників, і наскільки вони будуть незаангажованими у своїх діях, висновках і пристрастях?» - задається питанням експерт.

«Взагалі, складається враження, що більшість статей законопроекту про люстрацію спеціально виписані так, щоб затролити непогану взагалі-то ідею. Причому люди, які писали законопроект, довели ситуацію до абсурду, адже вони, по суті, першими потрапляють під люстраційні статті», - заявив Золотарьов.

З цією думкою згоден і інший учасник прес-конференції, директор Агентства соціальних комунікацій Сергій Бєлашко. Причому, за його словами, якщо ухвалений у першому читанні законопроект не зазнає змін, люстрації (читай - звільнення від посади) повинні будуть піддатися і голова Верховної Ради Олександр Турчинов, і більшість членів нинішнього Кабінету Міністрів України, і навіть за певними ознаками сам Президент Порошенко, який колись працював міністром в уряді часів Януковича.

«Упевнений, що почнуть робити винятки. А в цілому депутати просто кинули громадськості кістку, а на ділі будуть використовувати майбутній закон про люстрацію для розчищення політичного поля від конкурентів на майбутніх парламентських виборах», - вважає Бєлашко.

На думку експертів, для дієвої люстрації Україні перш за все необхідно відмовитися від наявної системи соціально-економічних відносин, де нерозривно пов'язані влада і бізнес, а також надати максимальні можливості для участі в процесі громадськості.

Як раніше повідомляв ForUm, 14 серпня Верховна Рада в першому читанні підтримала люстраційний законопроект №4359а.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

94