За п'ять місяців роботи уряду Арсенія Яценюка більшість пунктів його програми залишилися невиконаними.

Про це пишуть «Известия».

Зокрема, наприкінці лютого Кабмін збирався забезпечити «формування нової системи влади на принципах верховенства права, відкритості та прозорості діяльності органів державної влади. Рішуча і системна протидія корупції, насамперед у вищих органах державної влади». Однак у реальності ніякої нової системи влади не сформовано.

Не ведеться боротьба з корупцією. Діяльність антикорупційного комітету не помітна. Між тим система призначень на посади в уряд і держкомпанії не зазнала жодних змін. За численними свідченнями бізнесменів та експертів, так само процвітають відкати, розпил грошей і вирішення чиновниками різних питань за велику винагороду.

Яценюк обіцяв, що буде забезпечений «жорсткий контроль з боку суспільства за використанням бюджетних коштів, забезпечення прозорості державних закупівель». Але міністерства не звітують про свої витрати.

Також нинішній уряд збирався проводити і демонополізацію економіки, відновлювати довіру інвесторів до України, захищати права інвесторів, повертати капітали, що витекли в офшори. Але цього не зроблено. Були ухвалені поправки до закону про трансфертне утворення, що фактично його позбавили сенсу. Це дозволить олігархам і надалі виводити всю готівку подалі від країни.

Як пише видання, підвищення податків та запровадження 1,5%-го «військового» податку на доходи фізосіб, плюс уже введене оподаткування доходів з депозитів - дивний спосіб розвитку економіки. Високе податкове навантаження означатиме тільки відхід економіки в тінь, і подальше збідніння населення, яке й так страждає через підвищення тарифів, девальвацію і інфляцію.

При цьому падіння економіки різко прискорилося: за підсумками другого кварталу ВВП скоротився вже на 4,7%, хоча ще в першому зниження було лише на 1,1%. МВФ, ЄБРР і Світовий банк прогнозували, що економіка обвалиться не менш ніж на 5%. Ці прогнози реалізувалися вже за півроку, і далі падіння триватимея, адже ні уряд, ні парламент, ні Верховна Рада не зробили нічого, щоб виправити становище.

Завмирають багато галузей. Виробництво машинобудівних підприємств упало на 18%, хімічної продукції і добрив - на 14,1%, оптовий товарообіг скоротився на 10,5%, будівництво - на 8,9%, сільське господарство - на 3,9%. Незважаючи на розмови про боротьбу з «податковими ямами» та «конвертаційними центрами», завдяки яким попередня влада нібито крала чи не сотні мільярдів гривень, нинішній уряд примудряється збирати ще менше грошей.

Інфляція в червні у річному вираженні станвоила вже 11,6%, а за підсумками року вона буде зафіксована в межах 17-19%, повідомила нещодавно глава Нацбанку України Валерія Гонтарєва. У тому, що ціни будуть зростати і надалі, сумнівів немає. За п'ять місяців цього року дефіцит зведеного платіжного балансу - величини, яка характеризує, скільки валюти за рахунок зовнішньої торгівлі, іноземних інвестицій, грошових переказів надійшло в країну, становив $3,5 млрд. Тоді як роком раніше той же показник був протилежним - був зафіксований профіцит у розмірі $3,3 млрд.

Такі результати виглядають тим більш провальними, якщо порівняти ситуацію з тією, що була всього лише торік. Тоді ні США, ні Європа не горіли бажанням допомагати Україні, МВФ не стояв біля воріт з мішком доларів, попит на українську продукцію на зовнішніх ринках був украй млявим, а відносини з Росією постійно погіршувалися і переросли в торговельну війну наприкінці літа - початку осені минулого року.

Однак, незважаючи на вкрай несприятливе тло, фінансово-економічний блок попереднього уряду показав непогані результати управління економікою. Курс валюти третій рік продовжував бути стабільним: гривня була в межах 8,1-8,2 грн за долар. Інфляція була нульовою. Ніякого різкого підвищення тарифів на газ і комунальні послуги не відбувалося, була лише індексація вартості - але одночасно індексувалися і зарплати, і пенсії, від чого відмовився уряд Яценюка.

До кінця минулого року нарешті почала зростати економіка. У четвертому кварталі 2013 року завдяки проведеним реформам, спрямованим на спрощення ведення бізнесу та зниження регуляторних бар'єрів, ВВП України зріс на вельми гідні 3,7%. Завдяки утворенню Міндоходів на основі податкової та митної служб, бюджетне завдання акуратно виконувалося: доходи загального фонду зросли на 0,7% до 291,6 млрд грн. У міжнародному рейтингу ведення бізнесу Doing Business Україна продемонструвала ривок, перемістившись вгору відразу на 25 позицій. Реформи пішли б і далі, якби уряд Яценюка був на них здатний.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

36