«Група 2 травня» має намір відстоювати право громадськості на оприлюднення інформації, отриманої в результаті розслідування трагічної загибелі людей в Одесі у Будинку профспілок. Про це в коментарі кореспондентові Forum'у заявила керівник «Групи 2 травня» Тетяна Герасимова.

«Дійсно є проблеми у налагодженні співпраці влади та громадськості у проведенні розслідування подій 2 травня в Одесі. Хоча про всі структури не можна сказати такого. Я займаюся відправкою запитів та отримання відповідей. Обласні управління внутрішніх справ відповідають на наші запити справно. До них немає претензій, як і до облуправління прокуратури», - повідомила Герасимова.

«Представники судмедекспертизи також відповідають, але не всю інформацію нам розкривають. Питання досить делікатне. Ми просимо дати нам доступ до матеріалів судово-медичної експертизи щодо кожного загиблого. А для цього потрібно розкривати персональні дані. В Україні це заборонено робити без згоди родичів. Зараз ми в становищі, коли, можливо, нам доведеться в судовому порядку відстоювати право громадськості на отримання цієї інформації. Ми будемо доводити, що це суспільно важлива інформація», - зазначила вона.

Крім того, вона нагадала, що в МВС зізналися: офіційне слідство не може самостійно знайти причину смерті деяких загиблих у Будинку профспілок.

«Сказати, що органи влади вперто не відповідають на наші запити, не можна. Але багато хто прикривається таємницею слідства. Гостро стоїть питання з нашим (одеським - Ред.) облуправлінням НС. Питань до діяльності пожежників 2 травня вище даху. Ми надіслали три запити до них, але там складна ситуація. Главу управління усували, потім повернули. Він судиться зі своїм київським керівництвом. Нам надійшли три однотипні відповіді: це таємниця слідства і ми не можемо видати інформацію», - процитувала керівник «Групи 2 травня», додавши, що відповіді від глави ДержНС Сергія Бочковського також не надійшло.

«Є претензії до муніципальних органів. Ми ніяк не могли одержати від комунального підприємства плану самої будівлі Будинку профспілок. Довелося отримувати його неофіційними шляхами», - пояснює Герамисова.

«Не можу сказати, що нам зовсім не відповідають, але якість цих відповідей залишає бажати кращого. Чиновники просто прикриваються інформацією службового користування або таємницею слідства. І з формальної точки зору вони мають рацію. Але це резонансна подія, яка використовується різними політичними силами та ЗМІ. Баланс між суспільно важливою інформацією і таємницею слідства, розкриттям персональних даних має бути переглянутий», - вважає вона.

Як приклад керівник групи навела співпрацю з медиками: «Міська швидка допомога передала нам картки дзвінків того дня, скільки було дзвінків, в який час і т.д. Було більше 300 викликів і на кожен окрема картка. Вони перекопіювали всі карти, приховавши персональні дані (ім'я та прізвище потерпілого, номер машини тощо). І нам цього було достатньо. Ми можемо лише дякувати. Завдяки їм, ми встановили факт загибелі першої людини».

Нагадаємо, акції на згадку про загиблих під час пожежі в одеському Будинку профспілок, організовані місцевими антифашистськими організаціями, пройшли 2 серпня в Парижі, Римі, Мадриді, Брюсселі, Відні, Варшаві, Дубліні, Софії та інших європейських містах біля посольств і консульств України.

Голова моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Армен Арутюнян заявив, що розслідування подій, що відбулися на Майдані Незалежності та в Одесі, на думку ООН, затягується.

6 серпня старший слідчий з особливо важливих справ Головного управління Міністерства внутрішніх справ України Руслан Сушков заявив, що розслідування частини справ щодо подій 2 травня в Одесі, пов'язаних з тим, що сталося в Будинку профспілок, затягується через труднощі встановлення причини смерті 14 осіб.

За словами директора Української філії Інституту країн СНД Дениса Денисова, якщо б перед МВС і СБУ поставили завдання розслідувати трагедію в Одесі 2 травня, то українці вже мали попередню інформацію про хід слідства.

На його думку, влада вирішила, що найкращим рішенням стане замовчування.

«Є надія на те, що коли влада зміниться і ми отримаємо хоч якусь чітку картину, хто за що відповідав. Основну провину зараз покладають на представників правопорядку, але це тільки частково так. Було багато факторів, які призвели до цієї трагедії. І це - спроба знайти крайнього, а не відшукати істину», - вважає він.

Нагадаємо, що кількість загиблих унаслідок сутичок в Одесі 2 травня у Будинку профспілок становила 48 осіб.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

43