«Нафтогаз» пропонує Європі закуповувати газ на кордоні України з Російською Федерацією щоб уникнути наявних ризиків, які можуть призвести до повторення ситуації 2009 року, коли транзит через територію України був зупинений. Про це заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, передає прес-служба компанії.

Наголошується, що перенесення закупівлі газу європейськими компаніями із західного кордону України на західний кордон Росії дозволить забезпечити надійний транзит газу в Євросоюз і в кінцевому підсумку гарантувати енергетичну безпеку країн ЄС. Передаючи свій газ покупцям на кордоні з Україною, ВАТ «Газпром» втратить можливість погрожувати європейцям припиненням постачання, використовуючи необґрунтовані звинувачення про несанкціонований відбір газу Україною.

«Як надійний транзитер «Нафтогаз» вважає своїм обов'язком попередити європейських партнерів про можливі ризики і пропонує вирішити проблему спільними зусиллями шляхом тристоронніх переговорів у форматі Україна-ЄС-Росія", - сказав Коболєв.

Нагадаємо, 11 серпня управління зі зв'язків з громадськістю НАК «Нафтогаз України» повідомляло, що в разі запровадження Україною санкцій на транзит газу ці послуги можуть надаватися компаніями, які не потрапили під їх дію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом