Винні в захопленні журналістів телеканалу «112» мають бути покарані.

Таку думку в коментарі Forum'у висловив голова правління Міжнародної Ліги захисту прав громадян України Едуард Багіров.

«В Україні є інформаційний простір, в якому працюють різні форми ЗМІ. Не всі видання підтримують внутрішню політику держави. Але це нормально, це і є свобода слова, коли одні ЗМІ підтримують, інші - критикують. Але інформаційна політика ЗМІ не може бути підставою, щоб органи влади застосовували санкції морального, психологічного, юридичного впливу на журналістів», - сказав Багіров.

«Навіть якщо врахувати, що телеканал 112 проводить певну суб'єктивну інформаційну політику, я особисто там виступав, і мені ніхто не затикав рота. Можливо, деякі представники влади вважають, що цей телеканал дозволяє собі більше критики і менше підтримки. І дають команду затримати журналіста, щоб настрашити. Будь-які такі накази злочинні. За цим фактом необхідно провести об'єктивне розслідування. Винні особи (неважливими є їхні минулі заслуги перед Батьківщиною, навіть учасники АТО, яким українці вдячні, що вони ризикують життям і здоров'ям, захищаючи країну) повинні бути знайдені. Це не дає юридичних і моральних прав залишатися безкарними. І неважливо, який канал «112», «п'ятий», «Інтер» постраждав.

Якщо такі дії здійснили бійці підрозділу, які підпорядковуються нинішній владі, вони повинні бути притягнуті до відповідальності. Але лише після службового розслідування та розслідування в рамках кримінального провадження», - пояснив правозахисник.

Але, за його словами, якщо в ході розслідування з'ясується, що «журналістів телеканалу «112» захопили терористи», то міра покарання має бути така ж, як у разі з'ясування, що винні підконтрольні керівництву АТО.

«Винні мають понести покарання через позбавлення волі, всіх військових звань (якщо це будуть підрозділи МВС), а терористам - найгірші умови тюремного ув'язнення, щоб це було повчанням для інших злочинців, які вважають, що вони можуть захоплювати в заручники журналістів. Наше завдання - не заявити про це, як про інформаційний привід і забути, а проконтролювати цю справу. Інформація повинна бути в усіх ЗМІ, щоб убезпечити роботу журналіста, зміцнивши таким чином, свободу слова в Україні. Якщо цього не зробити, то це буде самопокарання для журналістів, адже дадуть право чинити так само з ними та їхніми колегами», - вважає він.

Нагадаємо, що журналіст телеканалу «112» Роман Гнатюк заявив, що перебував на території батальйону «Кривбас» у той час, поки його вважали викраденим терористами. Креативний продюсер каналу «112 Україна» Віктор Зубрицький написав у себе на facebook з цього приводу таке:

«Міліція цілий ранок повідомляла про те, що журналістів у полон взяли «терористи» і викинули з машини в Дніпропетровській області. Триває слідство... Ви знаєте, кого Дніпропетровська міліція називає «терористами»? Батальйон «Кривбас» і АТО!

Трьох журналістів, як повідомлялося раніше свідками - затримали на блокпосту сили АТО. Всі офіційні особи МВС, АТО, СБУ, РНБО, Нацгвардії цинічно по ТБ й усно 5 днів брехали про те, що вони нічого не знають про долю журналістів і за білінгом телефонних дзвінків журналісти перебувають у руках «покидьків-терористів». Як тепер відомо - це виявилися сили АТО» - пише Зубрицький.

 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

37