«Політика в Україні стала мілітаризованою. Йде мілітаризований політичний і войовничий диспут, особливо в центрі України», - заявив в інтерв'ю виданню Inpress.ua директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

Говорячи про майбутні парламентські вибори, він зазначив, що проблема сьогодні у тому, щоб отримати нову якість парламенту. Тому актуально закінчити війну на сході України. «Проблема не в тому, що там буде військова явка або вибори важко провести. Коли країна живе у стані війни, їй дуже складно вибирати», - вважає Карасьов.

При цьому експерт підкреслив: «Ми бачимо, як сьогодні кон'юнктурно піднімаються політичні сили, що стоять на позиціях мілітарного радикалізму, і ми отримаємо такий парламент».

Ці політики, зазначив Карасьов, заявляють, що війна може затягнутися на кілька років.

«Давайте не затягувати її! Ви хочете, щоб країна жила в стані постійної війни? Ви що, хочете тут Ізраїль зробити? Так в Ізраїлі 8 млн людей. В Ізраїлі люди вміють працювати і думати. Тут хто-небудь працює чи ні? Ізраїль займає перше місце за розміром допомоги зі Сполучених Штатів Америки. В Ізраїлі інша ідентичність, там дуже монолітна нація, тому що їх 8 млн, а не 45 млн. Наша економіка витримає постійну війну? Хто-небудь про це думав чи ні? Щоб витримувати постійну війну з Російською Федерацією, нам необхідно витрачати 4-5% ВВП», - заявив Вадим Карасьов.

На його думку, Сполучені Штати та ЄС не нададуть Україні військової допомоги. До НАТО також не приймуть.

«Потрібно бути реалістами. Давайте або штурмовим військовим натиском закінчимо АТО на Донбасі, військова перемога, починаємо відбудовувати Донбас, або переговори. Але жити постійно в стані війни для країни, яка розхристана, несформована, не має консолідованої національної ідентичності, неможливо», - підкреслив політолог.

Сьогодні в Україні дуже слабка територіальна консолідація, вважає експерт. Еліта незріла, корумпована. Знову почалися ігри олігархів: «Війна йде, вони один одного «мочать» по телебаченню. Хто витримає таке? Необхідно шукати кінець: або перемагати військовими методами на Донбасі, і будемо «класти» людей і мирних, і військових. Або переговори - потім приймаємо Конституцію і проводимо дострокові парламентські вибори».

Вадим Карасьов підкреслив, що коли війна перестане бути ключовим фактором організації суспільного життя, коли ми перейдемо на мирні рейки, тоді можна прийняти виборчий закон, як у Європі, з відкритими партійними списками, і провести вибори.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом