Ринок нерухомості опинився на стадії «паузи» через низку нововведень у правовому полі України. Про це пише «АиФ.uа».

Причиною «напівнепритомного стану» угод з купівлі-продажу житла стали постанова Національного банку України від 28 липня і правки в Податковий кодекс, які ввели поняття «військовий збір», заявив голова комісії з питань дотримання статуту та кодексу етики Асоціації фахівців (ріелторів) з нерухомості України Дмитро Корчев.

«На сьогоднішній день ринок нерухомості вкотре зупинився у зв'язку з появою нових законодавчих норм. Наприклад, з розпорядженням Нацбанку від 28 числа у зв'язку зі скасуванням видачі коштів. Це повністю застопорило все з однієї простої причини: людина продала своє житло, але не може забрати свої гроші і піти».

Зазначимо, що 28 липня Національний банк України опублікував постанову, згідно з якою українці не можуть знімати зі своїх банківських рахунків готівкові кошти понад 150 тис. грн. Обмеження поширюється на добу та одного клієнта. Таким чином, щоб здійснити угоду купівлі-продажу, необхідно протягом декількох днів отримувати гроші в банку, щоб назбирати потрібну суму.

«На сьогоднішній день наш електорат не готовий залишати великі суми грошей у банках, тим більше що у покупця вони можуть бути на рахунку однієї банківської установи, а продавця цей банк може не влаштовувати. Перераховувати кошти з банку в банк - це дорого», - сказав він.

Крім того, експерт пояснив можливий вплив військового податку на вітчизняний ринок нерухомості.

«Поки що нам, ріелторам, не дуже зрозумілий мотив військового податку, зокрема як ним керуватися. Начебто мова йде про зарплати, але в документі, крім іншого, фігурують два слова - «цивільно-правові угоди». Тобто ще незрозуміло, чи треба учасникам угоди купівлі-продажу платити 1,5%, що є досить-таки великою сумою».

Нагадаємо, на закритому засіданні парламенту 31 липня депутати підтримали проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо вдосконалення окремих положень)».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом