Кількість державних службовців найближчим часом має скоротитися на 30-50%. Про це під час брифінгу заявив міністр юстиції України Павло Петренко, повідомляє прес-служба міністерства.

За його словами, відповідні ініціативи були подані урядом до парламенту в законопроекті «Про спрощення надання адмінпослуг та оновлення державного апарату» й ухвалені в першому читанні.

«У державному апараті нині працює понад 250 тисяч чиновників. Ефективність їхньої роботи порівняно з вітчизняним приватним сектором, украй низька. Тому ми плануємо значне скорочення штату працівників державного апарату, яке досягне 30-50%», - сказав міністр юстиції.

Петренко зазначив, що низькі зарплати - одна з головних причин виникнення побутової корупції. Тому, під час скорочення кількості працівників, буде повністю збережено фонд заробітної плати, і ті особи, які прийдуть на посади, отримають реальну конкурентну заробітну плату.

«Державний службовець, який отримує зарплату в 1200 грн не може бути ефективним. В таких умовах він змушений заробляти на життя тими повноваженнями, які має, щоб прогодувати себе та свою сім'ю», - зазначив Петренко.

Міністр наголосив, що в час, коли Україна опинилася перед викликом зовнішньої військової агресії і значних проблем в економіці, державний апарат має складатися з нових, мотивованих, професійних і патріотичних людей.

«Ми проведемо повне очищення та переатестацію працівників державного апарату. У першу чергу це стосується представників судових та контрольних органів», - сказав він.

На його думку, важливою складовою під час відбору нових чиновників, представників судових органів та органів прокуратури має бути перевірка їхнього майнового стану.

«Це нонсенс, коли ці особи за офіційними даними бідні, як церковні миші, а їхні родичі змогли стати настільки успішними бізнесменами, їм би і Рокфеллер позаздрив», - вважає міністр.

Крім того, реформи торкнуться і регулятивних органів, кількість яких значно скоротиться. За словами Петренка, зараз в Україні діє понад 80 різних структур, які здійснюють перевірки. За наявності бажання, спільними зусиллями вони можуть організувати по кілька перевірок однієї й тієї ж юридичної особи щоденно.

«Ми повинні максимально скоротити контролюючі інспекційні функції держави. В цьому напрямі уряд уже ухвалив низку рішень. До кінця року запроваджено мораторій на проведення перевірок представників бізнесу різними інспекціями», - підкреслив він.

«Завдяки повному перезавантаженню влади на всіх рівнях, а також заміні працівників державного апарату, судових і правоохоронних органів, а також органів прокуратури, країна отримає владу, здатну представляти інтереси народу, проводити необхідні реформи і гідно представляти нашу країну за кордоном», - підсумував Петренко.

Нагадаємо, раніше віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимир Гройсман заявив, що з 80 інспекцій та контролюючих органів має залишитися максимум 20.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом