На енергоефективності до 2020 року можна заощадити близько 2,4 трлн грн, однак для досягнення такого результату спочатку необхідно вкласти 800 млрд грн у сферу ЖКГ. Про це, як передає кореспондент Forum'у, під час прес-конференції заявив президент Асоціації з енергоефективності та енергозбереження Олег Козачук.

«Фактично нам за Національним планом дій, за проектом, необхідно вкласти до 2020 р. 800 млрд грн тільки в сферу ЖКГ. Але до 2020 р. це призведе до економії енергетичних ресурсів на 2,4 трлн грн. Тобто на кожну вкладену в енергоефективність гривню, ми матимемо три гривні економії», - сказав він.

Разом із тим, президент Асоціації з енергоефективності та енергозбереження зазначив, що за 5 місяців роботи ні уряд, ні Верховна Рада, ні Президент не вжили ніяких заходів для зниження енергоспоживання і не забезпечили реалізацію енергоефективних рішень. «Незважаючи на те, що вже минуло 5 місяців, але, на жаль, практично нічого не зроблено в плані того, щоб зменшити споживання (Ред. - енергії), щоб розробити механізм, стимули та фінансові інструменти, що стимулюють до зменшення споживання», - зазначив він.

Також, за його словами, держава не створила привабливий інвестиційний клімат та умови для освоєння інвестиційних коштів, наданих Україні міжнародним співтовариством для досягнення зрушень у сфері енергозбереження.

Крім того, експерт зазначив, що наразі не зрозуміло, яка державна інституція відповідає за реалізацію державної політики енергозбереження в цілому за всіма галузями в Україні.

 

Дарина Шварцман, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом