Після бойових дій воєнізовані формування, які перебувають на службі в олігархів, спробують відігравати активну політичну роль у країні. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив політолог, голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Я скажу так, набагато більше ризиків та загроз з боку анархії, яка буде пов'язана з деякими силами, які не хочуть йти з Майдану. Вони не грають зараз вирішальної ролі, але зберігають тліючу анархічність. І найбільша небезпека буде пов'язана з воєнізованими формуваннями, які після війни спробують відігравати активну політичну роль. І деякі ці формування перебувають на службі в олігархів. Ось, де небезпека. Тому, я думаю, що головна небезпека не в радикалі Ляшку, а в олігархах, які формують свої приватні армії. Ось це буде дуже серйозна небезпека», - зазначив він.

Коментуючи те, що українці, за даними соціологів, сьогодні готові підтримувати радикально налаштовані сили, він зазначив, що в нашому суспільстві і раніше були подібні настрої. Як приклад політолог навів вибори до Верховної Ради в 2012 році.

«Механізм той самий - протестне голосування за найбільш радикальну опозиційну силу. Це не вперше», - сказав Фесенко.

При цьому він зазначив, що «не варто перебільшувати цей чинник».

«Свобода» сповідує, по суті своїй, ксенофобську ідеологію. Там також свої досить жорсткі націоналісти. Всередині «Свободи» також є різні погляди. Є, скажімо, люди з досить помірними націоналістичними поглядами, цілком цивілізовані політики. Але є і радикальне крило. Є сильно виражені сегменти ксенофобії в ідеології, що, власне, викликає критичне ставлення до «Свободи» на Заході», - підкреслив експерт.

У свою чергу, Олега Ляшка, на думку Фесенка, можна віднести скоріше до популіста.

«Він не радикал, який готовий громити і змітати все навколо себе. Популізм - це гнучка ідеологічна позиція. Вона протестна за своєю суттю зараз, але достатньо гнучка», - припустив Фесенко.

Політолог також додав, що цей парламент не відповідає нинішнім суспільним і політичним настроям.

«Він дисонує. Інша справа, на мій погляд, дуже серйозна проблема буде в тому, хто і як представлятиме схід і південь країни в парламенті», - підсумував він.

 

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

746