Тбіліський міський суд заочно заарештував колишнього президента Грузії Михайла Саакашвілі на вимогу головного прокурора республіки, повідомляє в суботу, 2 серпня, РІА «Новости».

Як запобіжний захід судова інстанція заочно обрала попереднє ув'язнення. Саакашвілі звинувачують у перевищенні службових повноважень.

Суд Тбілісі заочно призначив такий самий запобіжний захід колишньому міністру юстиції Грузії Зурабу Адеїшвілі, екс-міністру оборони Давиду Кезерашвілі, які обвинувачуються у тій же справі, що й колишній президент Грузії.

Адвокати підсудних мають намір оскаржити арешт своїх підзахисних в апеляційному суді.

Раніше Головна прокуратура Грузії оголосила про намір притягнути до відповідальності Саакашвілі за статтею про перевищення службових повноважень. Розслідування, як повідомлялося, стосувалося розгону мітингувальників 7 листопада 2007 року, розгрому телекомпанії «Імеді» та заволодіння майном, що належало бізнесменові Аркадію (Бадрі) Патаркацишвілі. Серед фігурантів цієї справи також були колишній міністр внутрішніх справ Вано Мерабішвілі, колишній міністр юстиції Зураб Адеїшвілі, колишній міністр оборони Давид Кезерашвілі і колишній мер Тбілісі Гігі Угулава.

28 липня Саакашвілі викликали на допит у прокуратуру, але він туди не з'явився, заявивши, що його переслідують з політичних мотивів. Через добу адвокат колишнього грузинського лідера повідомив, що його клієнтові заочно пред'явили обвинувачення.

Після приходу до влади в Грузії коаліції «Грузинська мрія» у 2012 році Саакашвілі та його соратники стали об'єктами жорсткої критики. Стосовно низки чиновників з оточення президента були порушені кримінальні справи. У 2013 році, практично відразу після відставки, Саакашвілі виїхав з країни і відтоді жодного разу не приїжджав на батьківщину. Наразі він живе в США.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

38