Україна була й залишається вкрай привабливим об'єктом для інвестицій в нерухомість, однак військові дії на сході і певна фінансово-політична нестабільність у країні змушують інвесторів зайняти вичікувальну позицію. Про це, як повідомляє кореспондент Forum'у, в ході прес-конференції заявив керівник департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG Віктор Оборський.

За його словами, в Україні відзначається значне зниження ділової активності в сегменті торговельної нерухомості. «Йде заморожування проектів, скорочення планів розвитку мереж, падіння товарообігу, зниження орендних ставок і зростання вакантності», - зазначив він.

Експерт підкреслив, що сьогодні в Києві працюють 49 торговельних центрів і 21 гіпермаркет, що стоїть окремо, загальною площею понад 1 млн квадратних метрів. На ринку торговельної нерухомості в Києві заявлено ще близько 30 нових проектів з можливим відкриттям у 2015-2017 роках, проте терміни відкриття частини з них зміщуються на більш пізні через слабопрогнозовану ситуацію в Україні.

У той же час, на думку експерта, ситуація небезнадійна. «На ринку помітно пожвавлення споживчої активності, в Україну триває експансія зарубіжних торговельних операторів. За перші 6 місяців 2014 року в країні відкрилося 10 нових міжнародних брендів. Традиційно, Київ залишається ключовим регіоном у планах розвитку рітейлерів, але набирають популярність і західні регіони країни, особливо Львів», - сказав Оборський.

За даними експерта, стан справ з офісною нерухомістю також відображає загальну ситуацію в країні: орендарі шукають скромніші апартаменти.

«Так, за перше півріччя в Києві були завершені відразу чотири такі проекти, що відносяться до класу «B», загальною площею майже 93 тис. квадратних метри, і лише один, що відноситься до класу «А». Всього ж столиця готова запропонувати орендарям понад 1,5 млн квадратних метрів якісних офісних приміщень, однак нових проектів поки не намічається. Виняток становить спорудження і введення в експлуатацію у 2015 році найбільшого в Україні бізнес-центру класу «А» Sky Towers загальною площею 130 тис. квадратних метрів, що, за прогнозами експертів, спричинить зниження орендних ставок у столиці», - розповів експерт.

Оборський вважає, що ситуацію навряд чи можна назвати благополучною, оскільки на ринку офісної нерухомості зростає дисбаланс між попитом і пропозицією. «Порівняно з минулим роком, обсяги в цій сфері впали на 45%. Вакантність офісних приміщень у столиці продовжує зростати», - підсумував експерт.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

101