У зміні дати ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС є подвійне дно. Таку думку в коментарі Forum'у висловив експерт міжнародних відносин Інституту відкритої політики Євген Петренко.

«У цій ситуації є подвійне дно, про яке нам не кажуть. Очевидно, є домовленості з Німеччиною та Росією. Вчорашня інформація з Європи розвінчала слова Чалого і всієї нашої Адміністрації, коли було сказано, що від України вимагають змін тексту та умов Угоди. І Україна погодилася. Можливо, це було зроблено під тиском Берліна, тому розглядати економічні ризики як причини відтермінування ратифікації не варто», - сказав Петренко.

Експерт зазначив, що Україна в міжнародних переговорах має низьку суб'єктність і більше розглядається як об'єкт.

На уточнююче запитання про те, чи не схожа мотивація АПУ на пояснення колишнього прем'єра про припинення підписання Угоди, Петренко відповів: «Вони просто повторюють промову Азарова. Але він говорив про те, щоб узагалі не підписувати. У нас же є подвійне дно, мабуть, не хочуть порушувати якісь домовленості з Москвою. Але документ уже підписаний і буде ратифікований, інакше скандал буде ще більший, ніж з Януковичем».

Нагадаємо, Адміністрація Президента має намір ще на місяць відкласти спрямування до Верховної Ради пакета документів для ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС. За цей час в АП сподіваються заощадити 280 млн грн.

 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом