З імплементацією Угоди про асоціацію є низка проблем і їх треба вирішувати, а не розігрувати політичну карту. Таку думку Forum'у висловив член Комітету Верховної Ради України з питань промислової та інвестиційної політики, народний депутат України (фракція ПР) Сергій Матвієнков, коментуючи зволікання з ратифікацією Україною економічної частини Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

«Я говорив раніше, і буду говорити: Угода про асоціацію - дуже серйозний документ, скоріше не політичний, а має серйозну економічну складову», - заявив він, і додав, що ключовими є три аспекти економіки України.

«Перший аспект - це та економіка, яка працювала в колишньому СРСР, тобто з Росією, сходом. Якщо не знайдемо спільну мову з колишніми партнерами, і принцип взаємовідносин залишиться: «якщо ви так, то ми закриємо ринки» - ми отримаємо колосальну проблему. Ми втрачаємо ринки наших високоінтелектуальних виробництв - машинобудування, авіація, оборонка. В такому разі ми повинні цю продукцію збувати або на внутрішньому ринку, що малоймовірно, або в Європі. Але щоб йти в ЄС, потрібно докласти серйозних зусиль. Зокрема, запровадити технічні стандарти, вдосконалювати технології та багато іншого. На це потрібні витрати», - пояснив нардеп.

Матвієнков зазначив, що другим серйозним аспектом є внутрішній ринок України. «Тут ми зіткнемося з проблемами, починаючи з таких дрібниць, як маркування продукції, централізована система забою тварин, чипування тварин, та низку інших моментів, що викликають ослаблення внутрішнього товаровиробника. Буде відчутний удар», - упевнений він.

«Третій аспект - експортери. Коли кажуть, що вони на собі практично нічого не відчують, то це неправильно. Наприклад, щодо металобрухту ми довго боролися за те, щоб якимось чином обмежити вивезення. Нагадаю, ми експортували до 7 млн тонн, і наша металургія відчувала певні труднощі. Якщо сьогодні ми відкриємо експорт брухту, то знову потрапляємо в цю вилку», - акцентував парламентарій.

Окрему увагу Матвієнков приділив екологічним європейським стандартам: «Це справа хороша. Ми не проти них. Це чудово. Але для їх впровадження потрібні час і гроші. А нам дається перехідний етап до року. Ми повинні розуміти, що нас чекає».

Також, за словами нардепа, до всього цього треба враховувати небезпеку з ринком праці, європейські правила ціноутворення на послуги ЖКГ, енергоносії. «В Україні сьогодні на одного працюючого один пенсіонер. А наша дешева робоча сила приваблює всіх. І в першу чергу на європейські ринки піде високоінтелектуальна, працездатна робоча сила. Ми втратимо прогресивні верстви працездатного населення. А візьміть ще побут українців, соціальні питання, комунальні платежі, вартість енергоресурсів. Ми повинні будемо поміняти взаємини трикутника послуги-промпідприємства-побут», - попередив він.

«Це комплекс питань, і, дійсно, є серйозні проблеми. Вони і раніше були. І я б не хотів сьогодні брати участь у грі: хто має рацію, а хто ні. Але який би уряд не був, хто б цю угоду не підписував, треба сідати і думати, захищати економіку, домовлятися зі східними партнерами, щоб вони не позакривали ринки відразу. А якщо не зуміємо вирішити, які компенсатори включити, як наповнювати бюджет, створювати робочі місця. Про це ми говорили раніше, говоримо зараз і продовжимо говорити. Є проблема і її треба вирішувати, а не розігрувати політичну карту», - підсумував він.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом