Після прийняття парламентом у першому читанні пропозицій Кабміну щодо особливого періоду в енергетиці, з’явилася нова ініціатива: урядовий законопроект, що передбачає істотне підвищення податків для приватних компаній, які видобувають нафту і газ. Це може повністю зупинити приватне нафтогазодобування або вивести його в тінь, пише «Капітал».

За даними видання, урядовий законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» зареєстровано у Верховній Раді 21 липня. Документ передбачає збільшення податкового навантаження на нафтогазовидобувні компанії. Зокрема, Кабмін пропонує збільшити плату за користування надрами під час видобутку нафти і газу. Зараз із видобувачів газу, що залягає на глибині до 5 км, стягують збір у розмірі 28 % від середньої вартості імпортного газу, а з тих, хто експлуатує глибші поклади, - 15 %. Законопроект передбачає встановлення єдиної ставки в розмірі 70 %. Прийдешній дефіцит газу змушує уряд вдаватися до неординарних заходів. Однак насправді всі вони виявляються черговим закручуванням гайок, яке може тільки погіршити брак ресурсу.

Більше того, зазначає газета, якщо нинішня ставка розраховується, виходячи з митної вартості імпортованого газу (вона зараз становить $ 281,63 за 1 тис. куб. м), то нову - 70 %-ву - пропонується розраховувати, виходячи з вартості газу, що встановлюється НКРЕ для промспоживачів. А ця вартість становить 4724 грн за 1 тис. куб. м. «Виходить, що видобувна компанія повинна буде заплатити 70 % від цієї ціни, тобто 3306 грн з кожної видобутої тисячі кубометрів газу. Плату за видобуту тонну нафти також збільшили майже вдвічі - з 2950 грн до 5261 грн за тонну», - сказав партнер юридичної компанії CMS Cameron McKenna Віталій Радченко.

Виконувач обов'язків президента всеукраїнської громадської організації «Союз учасників лібералізації газового ринку» Олег Бакулін сказав, що в цій ситуації приватному видобутку простіше закрити свердловини і не добувати нічого: «Тому анонсовані урядом плани отримати з приватного газовидобутку 4,5 млрд грн - нереальні. Ці норми зупинять приватний видобуток і підірвуть довіру інвесторів до України».

Старший аналітик компанії Dragon Capital Денис Саква вважає, що подані урядом пропозиції убивчі для недержавної галузі газовидобутку. «Буде зупинено буріння, розвідку. Компанії просто качатимуть зі свердловин. Це невиправдано. Запропонований раніше примусовий відбір у приватного видобутку 50 % видобутого газу був лише квіточками», - сказав аналітик.

Експерти одностайно вважають, що запропоноване урядом посилення податків не дасть галузі нічого хорошого. «Видобувачам доведеться припиняти видобуток, консервувати свердловини і перечекати період дії цього податку», - вважає Радченко.

Отже, розраховувати на приватних газовидобувників уряду у другій половині 2014 р. не доведеться. А вони, за словами Олега Бакуліна, решту п'ять місяців 2014 р. планували видобути 1,4 млрд куб. м газу. «Такими методами добути більше газу або отримати більше грошей від індустрії не вийде. Це призведе тільки до падіння видобутку. Держава замість того, щоб стимулювати збільшення видобутку, просто вбиває подальші перспективи інвестування в цю галузь», - вважає Радченко.

«Таке збільшення податкового навантаження може призвести до банкрутства підприємств, що використовують позиковий ресурс. Також вони будуть не в змозі більше виконувати свої зобов'язання за наявними сервісними контрактами. У довгостроковій перспективі результатом цього стане фактичне знищення незалежних газодобувних компаній», - вважає керівник однієї з приватних газовидобувних компаній.

Експерти журяться з приводу прийдешнього посилення податків, однак це не єдина напасть. На початку липня Верховна Рада схвалила в першому читанні запропонований урядом законопроект про особливий період в енергетиці. Згідно із ним, Міністерство енергетики та вугільної промисловості отримує широкі повноваження впливати на ринок, зокрема, воно може зобов'язати приватні компанії продавати видобутий газ «Нафтогазу України» за цінами, які встановить уряд.

Крім того, «Нафтогаз» на початку липня запропонував ввести для приватного газовидобутку ще одну повинність - він зобов'язаний закачувати в підземні сховища газу (ПСГ) 50 % від видобутого ресурсу. Голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв при цьому зазначив, що закачування проходитиме до кінця року, закачаний газ залишиться власністю компаній, але продати його споживачам вони зможуть вже наступного року - після проходження екватора опалювального сезону. При цьому заплатити податок на надрокористування учасники повинні будуть за фактом видобутку газу.

Вочевидь, як зазначає видання, закручувати податкові гайки для приватного газовидобутку Кабмін спонукали високі виробничі показники галузі. «Наприклад, за підсумками 2013 р. приватні газовидобувні компанії збільшили обсяг видобутку природного газу майже на 19 % порівняно з 2012 р., до 2,23 млрд куб. м, у той час як державні підприємства «Нафтогазу України» - тільки на 2,8 %, до 18,3 млрд куб. м. Цього року приватний газовидобуток показав ще більш значне зростання: за підсумками I півріччя обсяги зросли на 34,8% - до 1,37 млрд куб. м, тоді як державні «Укргазвидобування» та «Укрнафта» скоротили видобуток природного газу на 2,3 %, до 8,1 млрд куб. м», - йдеться в матеріалі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

113