Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) погодив з керівництвом Національного банку в особі Валерії Гонтарєвої список з 47 банків, до яких уже до кінця року буде введена тимчасова адміністрація.

Про це «Капіталу» повідомив банкір, наближений до керівництва регулятора. На сьогодні, за інформацією джерела, список є у директора-розпорядника фонду Василя Пасічника. НБУ залишив без відповіді запит видання з проханням уточнити список банків - претендентів на введення тимчасової адміністрації.

За даними газети, переважно це фінустанови III і IV групи класифікації НБУ (середні і невеликі), вважає глава аналітичного департаменту ІК Eavex Capital Дмитро Чурін. «До числа неплатоспроможних можуть потрапити банки, в яких відбувся найбільший відтік клієнтських коштів, що спричинило погіршення ліквідності й невиконання взятих на себе зобов'язань. При цьому власники не мають можливості надати їм достатню ресурсну підтримку», - сказав експерт.

«Також до списку неплатоспроможних банків можуть потрапити установи, які проводили надто ризикову кредитну політику, що призвело до значного погіршення якості їхніх кредитно-інвестиційних портфелів», - вважає начальник відділу рейтингів фінансової сфери IBI-Rating Ганна Апостолова.

Однією з причин посилення контролю за платоспроможністю банківської системи, за словами експерта, можуть бути рекомендації Міжнародного валютного фонду (МВФ), який в умовах кредитної програми для України прописав проходження банками стрес-тестів. Підсумки такої роботи дадуть розуміння, який розмір капіталу акціонери банків повинні довнести. Як раніше повідомлялося, за попередніми оцінками, українській банківській системі на докапіталізацію не вистачає близько 50 млрд грн. Сьогодні, на думку Чуріна, частина власників віддасть перевагу введенню адміністрації НБУ через брак необхідних коштів чи бажання збільшувати капітал.

При цьому, як зазначає видання, МВФ не вітає націоналізацію або докапіталізацію неплатоспроможних банків державою. Але виведення з ринку такої великої кількості фінустанов може мати дуже важкі наслідки для системи, вважає Апостолова. Негативно оцінюють такі перспективи і самі банкіри. Приміром, перший заступник голови правління банку «Контракт» Павло Крапівін вважає, що це «остаточно підірве довіру до нашої банківської системи». Крім цього, ліквідація банків вдарить і по юрособах, які тримали в банках свої поточні рахунки. «Це не дозволить їм виплачувати зарплати й обслуговувати свої борги, що в кінцевому підсумку вдарить по економіці України в цілому», - зазначив старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.

Викликають сумніви і фінансові можливості ФГВФО для виплат депозитів вкладникам такої великої кількості банків. Але, за словами експертів, у фонду є кілька шляхів залучення коштів. Наприклад, він може звернутися за кредитом до Національного банку або до Кабінету міністрів. Але залишається незрозумілим, за рахунок чого фонд повертатиме ці кошти в майбутньому. Швидше за все, з часом вони будуть йому «прощені», вважає Крапівін.

За даними газети, на сьогодні вже 20 банків або перебувають на стадії ліквідації, або в них поки працює тимчасова адміністрація. Останніми в липні були визнані неплатоспроможними Єврогазбанк і Фінростбанк. Як показує практика, в більшості випадків фонд не може знайти відповідних інвесторів для придбання неплатоспроможних банків. Тому у нього не залишається вибору, окрім як ліквідувати неплатоспроможні банки.

Видання наголошує, що ситуацією можуть скористатися зовнішні інвестори. Одним із способів виведення банку з ринку, згідно із чинним законодавством, може бути пошук інвестора і подальший продаж фінустанови. «Враховуючи низькі суверенні рейтинги України і несприятливий інвестиційний клімат, вартість продажу банківських установ буде дуже низькою. Малоймовірно, але не виключено, що деякі інвестори можуть зацікавитися придбанням таких банків», - розмірковує Апостолова. При цьому в першу чергу попит буде на фінустанови з мінімальним балансом, оскільки інвестицій в їх відродження потрібно менше, вважає Крапівін. Якщо хтось з них захоче придбати задешево неплатоспроможний банк, міркує Кравець, то, швидше за все, це будуть завуальовані українські інвестори.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

336
Теги