Україна може зберегти загороджувальне мито на іномарки. Це випливає з тексту Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Документ встановлює поетапне зниження ввізного мита на нові легкові автомобілі, випущені в країнах Євросоюзу.

У перший рік після підписання Угоди мито залишиться на нині чинній позначці - 10 % митної вартості, - а в наступні дев'ять років буде знижуватися на 1 відсотковий пункт щороку: до 9 % в 2015 р. до 8 % у 2016 р. і так далі. Таким чином, мито стане нульовим у 2025 р., на одинадцятий рік з моменту підписання Угоди, пише «Капітал».

Документ встановлює граничний обсяг імпорту автомобілів з Європи, в разі перевищення якого Україна має право використовувати захисні заходи. Якщо в перший рік після підписання Угоди України з ЄС буде імпортовано понад 45 тис. нових легкових автомобілів, то вже з наступного року наша країна має право запровадити захисне мито в розмірі 1 %. В разі подальшого перевищення зазначеного обсягу Україна зможе щороку підвищувати мито ще на 1 п.п. Таким чином, максимальний розмір ввізного мита та додаткового спецмита залишатиметься на рівні 10 %, що відповідає нинішній ставці ввізного мита.

Згідно з текстом документа, для запровадження такого захисного спецмита не вимагається погодження з Євросоюзом, а належність автомобіля до ЄС буде визначатися не його маркою, а місцем виробництва. Це означає, що деякі моделі таких марок, як Kia і Hyundai (Південна Корея) або Nissan (Японія), які випускаються на заводах в Іспанії, Словаччині, Великобританії і постачаються до нас, також враховуватимуться в цьому підрахунку.

Паралельно буде використовуватися метод підрахунку граничного імпорту на підставі частки європейських автомобілів у загальній кількості проданих на українському ринку. На другий рік після підписання Угоди про асоціацію з ЄС цей показник не повинен перевищувати 20 %, а аж до сьомого року після підписання угоди він може зрости до максимальних 25 %.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом