Позачергові парламентські перевибори краще провести в Україні після закінчення АТО. Таку думку в коментарі Forum'у висловив директор Інституту стратегічної політики Юрій Кочевенко.

«Дата позачергових парламентських виборів уже названа. Але самі перевибори ще не призначені. Ця дата - досить умовний орієнтир, адже є значний суспільний запит на них. Останнім часом зросло обурення, що ця тема замовчується, і немає зрушень. Визначивши дату, намагаються зняти напругу», - вважає Кочевенко.

На його думку, парламент намагатиметься відтягнути цю дату.

«Поки немає постанови про розпуск Ради, хто б не називав дати - це передчасно. Але в зв'язку з АТО не на всій території України є можливим проведення виборів. Це ставить питання легітимності, тому, можливо, їх варто відкласти до кінця проведення АТО. Президент обіцяв, що АТО закінчиться швидко. Думаю, нардепи до цього апелюватимуть. Якщо АТО залишилося недовго, то чому не повернутися до виборів, коли контроль над усіма територіями буде відновлено?», - прояснює ситуацію він.

Через те, що дата закінчення АТО незрозуміла, на думку політолога, складно прогнозувати найбільш вірогідну дату виборів.

«Політична еліта не зацікавлена в перевиборах. Президент і парламент вестимуть гру. Президент буде використовувати розпуск парламенту як карту для шантажу Ради в питанні конституційної реформи для розширення своїх повноважень і потрібних йому призначень. Зараз складно передбачити, яким буде склад нового парламенту. Він буде оновлений значною мірою. Президенту складно визначитися, як з ним співпрацювати. Всі захочуть себе убезпечити», - вважає Кочевенко.

 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом