Міністр закордонних справ Латвійської Республіки Едгарс Ринкевичс висловив сподівання, що Україна завершить виконання плану дій щодо лібералізації візового режиму до Ризького саміту ЄС та країн Східного партнерства, запланованого на першу половину 2015 року.

Про це Ринкевичс завив на прес-конференції в Дніпропетровську, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Я б хотів сподіватися, і цьому сприятиму, щоб до Ризького саміту урядів країн ЄС та Східного партнерства, ми цю програми лібералізації віз з Україною та іншими східними партнерами могли завершити, підписати, і потім буде процес ратифікації. Щоб ми її запустили», - зазначив він.

За словами дипломата, питання лібералізації віз «це більше технічні питання, а не політичні».

Глава МЗС Латвії вважає, що програма лібералізації візового режиму Україна-ЄС гальмується з технічних причин.

«Щоб ввести програму лібералізації віз, ЄС і Україна повинні зробити багато домашньої роботи. Це дуже багато питань, які стосуються контролю кордонів, формату паспортів, деякі зміни у законодавстві. За нашою інформацією є ще питання, які українська сторона повинна залагодити», - підкреслив Ринкевичс.

Як раніше повідомляв ForUm, ЄС прийняв рішення про перехід України до виконання другої фази Плану дій щодо лібералізації візового режиму.

Комісар ЄС з питань внутрішніх справ Сесілія Мальмстрем відправила листи країнам-членам ЄС, в яких, зокрема, виступила з пропозицією сприяти максимальному спрощенню візового режиму з Україною.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом