За результатами роботи податкової та митної служб у першому півріччі уряд змушений визнати, що підприємці як і раніше ухиляються від податків. Зокрема, у першому півріччі зібрано податків на суму 96,2 млрд грн, хоча лише в березні, після коригування у бік зменшення, Мінфін планував отримати 99,2 млрд грн. Справи на митниці ще гіршими: у бюджет надійшло лише 48,5 млрд грн, що на 4 млрд грн менше, ніж було заплановано. Про це йдеться в статті на сайті «Коментарі».

Продовжують ухилятися від податків великі підприємці, зазначає видання. Нагадаємо, що за ініціативою екс-першого віце-прем'єра Сергія Арбузова Міндоходів (нині Державна фіскальна служба) торік розробив закон про контроль за трансфертним ціноутворенням, який дозволив би боротися з ухиленням податків олігархами, які мають статки, в тому числі, і завдяки вмінню не платити державі нічого. Арбузов, який відповідав і за роботу з депутатами, після декількох місяців роботи домігся того, щоб Верховна Рада ухвалила цей закон. Після зміни влади представники олігархів негайно пролобіювали його пом'якшення, практично позбавивши сенсу. Хоча саме боротьба зі злісними "ухильниками" в особі олігархів могла допомогти вирішити бюджетні проблеми. Тому колишній перший віце-прем'єр свого часу наполягав на контролі за трансфертними цінами. Податковий тягар мав підвищуватися не за рахунок населення та малого і середнього бізнесу, а за рахунок великих компаній, які роками ухилялися від платежів у бюджет, вибудовуючи хитромудрі схеми, повідомляє «Gazeta.ua».

Що стосується роботи митниці, то імпорт в Україну у першому півріччі у вартісному вираженні скоротився на 25%. Але це тільки в грошах: у фізичних обсягах він залишився на тому ж рівні, засвідчують народний депутат Оксана Продан і екс-глава Міністерства доходів і зборів Олександр Клименко. Колишній міністр доходів і зборів вважає, що причина такої невідповідності, очевидно, в тому, що митники стали охочіше брати хабарі й оформляти ввезення дорогих товарів як дешевих. Це дозволяє імпортерам економити на митах. Крім того, гривня за півроку подешевшала майже на 50%. Оскільки мито стягується з доларової ціни, митні надходження повинні були зрости - але вони з невідомих причин стали меншими, зазначають «Коментарі».

Зазначимо також, що попередниками нинішньої влади був знайдений простий індикатор для відстеження поліпшень в управлінні економікою і взаємодії держави з бізнесом - рейтинг Doing Business. Так, минулого року Україна в цьому рейтингу показала найкращий прогрес серед майже двохсот держав світу. Для подальшого поліпшення позицій України в цьому рейтингу ще залишалися можливості, в тому числі - за рахунок поліпшення в податковій і митній сфері.

Крім того, спрощення попереднім Кабміном процедури подання податкової звітності, відкриття нових сервісних центрів з роботи із клієнтами, а також реальна автоматизація взаємодії податкової та бізнесу дозволили не тільки спростити життя бізнесу, а й ефективніше боротися з контрабандою та ухиленням від податків. Зокрема, саме за рахунок автоматизації відшкодування ПДВ (до 80% заявок задовольнялися автоматично) вдалося торік одночасно і в два з гаком рази збільшити збирання ПДВ, і знизити заборгованість держави перед бізнесом з цього податку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

136