Європейський парламент ухвалив у четвер, 17 липня, на пленарній сесії в Страсбурзі резолюцію щодо України, в якій висловлюється підтримка київському уряду і міститься засудження дій Росії.

У документі вітається нещодавнє підписання решти Угоди про асоціацію і вільну торгівлю між ЄС та Україною. Депутати також привітали рішення Брюсселя негайно розпочати тимчасове виконання цього документа і закликали до його якнайшвидшої ратифікації.

Європарламент підтримує мирний план Президента України Петра Порошенка як «основний шанс на деескалацію і встановлення миру». Він «підтримує рішучі дії Президента щодо забезпечення цілісності, суверенітету і територіальної цілісності України».

Водночас Європарламент заявляє, що Росія бере участь у військових діях і військових поставках, закликає її виконувати міжнародні зобов'язання, сприяти реальним мирним переговорам і використовувати свій вплив для припинення будь-якого насильства.

Депутати асамблеї ЄС «підтверджують право на самооборону», нагадують, що «міжнародне співтовариство підтримує єдність, суверенітет і територіальну цілісність України».

Вони засуджують «російську агресію в Криму», відкидають російську політику «факту, що відбувся» у міжнародних відносинах, «вважають приєднання Криму незаконним, відмовляються визнати російське де факто правління на півострові, вітають рішення ЄС заборонити імпорт товарів з Криму і Севастополя».

Засуджуючи подальше кровопролиття на сході України, Європарламент «вітає добру волю, виявлену українською стороною в односторонньому припиненні вогню, і жалкує про те, що повстанці та найманці відмовилися наслідувати цей приклад», повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Європарламент закликає Росію «зі справжньою рішучістю підтримати мирний план (Порошенка - Ред.), вжити заходів для ефективного контролю своїх кордонів з Україною, зупинити подальше проникнення через нього членів незаконних збройних формувань, зброї та бойової техніки, припинити ворожі дії та інфільтрацію, негайно скоротити чисельність своїх військ біля кордону з Україною, відвести їх від кордону, використати свою владу над повстанцями і найманцями, щоб змусити їх дотримуватися припинення вогню, скласти зброю і вийти назад у Росію через коридор для відступу, як це передбачено мирним планом Порошенка».

Європарламент висловлює жаль у зв'язку із затриманням російською владою української льотчиці Надії Савченко, вимагає негайного звільнення всіх заручників, які утримуються в Україні або в Росії.

Депутати Європарламенту схвалили розширення санкційних списків ЄС і «підготовчу роботу Ради ЄС, Європейської зовнішньополітичної служби та держав-членів ЄС з метою запровадження нових санкцій проти Росії, які повинні торкатися економіки, фінансового та енергетичного секторів, включати ембарго на зброю і технології подвійного призначення».

Вони закликають «запровадити колективну заборону на продаж зброї в Росію і виконувати її до нормалізації обстановки на сході України».

Депутати вимагають від Ради ЄС запровадити «третю фазу» ухваленого в березні трьохступеневого плану санкцій, якщо того вимагатиме ситуація».

У проекті постанови звучить докір країнам ЄС у неузгодженості їхньої політики щодо Росії у зв'язку з українською кризою, в тому числі у сфері енергетичної безпеки. Європарламент «висловлює жаль, що деякі держави-члени (ЄС - Ред.), виявляють роз'єднаність і відсутність солідарності».

Європарламент наполягає на посиленні ролі спеціальної місії спостерігачів ОБСЄ, на збільшенні виділених їй матеріальних і фінансових засобів, щоб допомогти Україні у контролі та моніторингу прикордонних районів».

Серед вимог і побажань, звернених до Києва, Європарламент наголошує на крайній необхідності внутрішніх економічних і політичних реформ, проведенні незалежного та неупередженого розслідування за міжнародною участю всіх подій, що спричинили смерть людей, та злочинів проти людства, які мали місце у всіх частинах України з листопада 2013 року, і притягнення винних до відповідальності.

Європарламент «нагадує про необхідність зупинити систематичне та структурне згортання прав людини, подолати погане управління, широко поширену колосальну корупцію і тіньову економіку в Україні; наголошує на важливості продовження процесу конституційної реформи», закликає прийняти «антидискримінаційний закон, що відповідає європейським стандартам».

Він вважає вкрай важливим розпочати поступовий процес децентралізації центральної влади з передачею повноважень регіональним і муніципальним адміністраціям «без підриву внутрішнього балансу влади або ефективного функціонування держави».

Два пункти резолюції присвячені проблемі постачання і транзиту російського газу. Європарламент «наголошує на необхідності пошуку чіткого, справедливого і стабільного рішення для гарантування безпеки постачання газу з Росії в Україну», до того ж «ЄС повинен і надалі грати свою роль у сприянні досягненню угоди, що дозволяє Україні платити конкурентоспроможну, а не політично вмотивовану ціну».

Він звертає увагу на те, що «використання енергетичних ресурсів як інструменту зовнішньої політики підриває довгострокову довіру до Росії як надійного торговельного партнера ЄС». Депутати закликають «забезпечити достатню подачу газу (в Україну - Ред.) через реверсні трубопроводи з суміжних держав ЄС».

Європарламент привітав створення Європейською комісією Групи підтримки для України, яка допомагатиме українській владі проводити політичні та економічні реформи і виконуватиме «Європейський порядок денний реформ».

Нагадаємо, влада США в середу запровадила нові санкції щодо російських банків і компаній, в тому числі Газпромбанку і Внєшекономбанку, а також «Роснафти» і НОВАТЕКу. Їм, зокрема, буде закритий доступ на фінансові ринки США, а американським компаніям і приватним особам буде заборонено видавати компаніям кредити терміном більш ніж на 90 днів.

Посилення санкцій щодо РФ схвалили також лідери Євросоюзу.

Президент США Барак Обама мотивував розширення санкцій тим, що Москва, на думку Вашингтона, не зробила кроків для врегулювання ситуації в Україні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом