Генеральна прокуратура України виявила серйозні порушення законодавства у справі збереження матеріальних цінностей на оборонних підприємствах країни. Про це, як передає кореспондент Forum'у, заявив журналістам заступник генерального прокурора України Анатолій Матіос.

Зокрема, за його словами, на державному підприємстві «Житомирський бронетанковий завод» було виявлено повне розукомплектування 78 бойових машин різної модифікації, на яких відсутні двигуни з коробками передач, вежі, прицільні пристрої, радіостанції, генератори, - всього 5506 вузлів та агрегатів. Державі завдано збитків на суму близько 12 млн гривень.

Крім того, як зазначив Матіос, на державному підприємстві «Київський бронетанковий завод» виявлено недостачу чотирьох танків загальною вартістю 5,6 млн гривень і розукомплектування 245 одиниць бронетанкової техніки.

Він також підкреслив, що факти відсутності або розукомплектування бойової техніки виявлені ще на 17 підприємствах - учасниках Державного концерну «Укроборонпром».

За словами Матіоса, Харківською прокуратурою вже розпочато досудове розслідування щодо службових осіб державного підприємства «Завод ім. Малишева» щодо розтрати бюджетних коштів, виділених на закупівлю новітніх танків «Оплот» на суму близько 12,5 млн гривень.

Також, за його інформацією, Генеральною прокуратурою розпочато повномасштабні перевірки законності використання благодійної допомоги та коштів резервного Фонду держбюджету України, виділених, у тому числі, на організацію харчування військовослужбовців. Залишаються проблемними питання забезпечення української армії бронежилетами та шоломами.

 

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

220