Реального зниження споживання енергоресурсів від перегляду температурного режиму в приміщеннях чекати не варто. Таку думку кореспонденту Forum'у висловив директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський, коментуючи той факт, що Кабінет Міністрів України рекомендує вивчити можливість зменшення норми температурного режиму в квартирах взимку на два градуси.

«Нормативне зниження споживання газу передбачається за рахунок зниження температури енергоносія теплокомуненерго. Тут певна економія є - до 10%. І тоді ми виходимо на цифру, про яку говорив глава «Нафтогаз» Андрій Коболєв, - скорочення споживання на 6 млрд кубів за сезон. Але! Буде реальна економія? Думаю, що результат буде не таким, як планується, оскільки народ почне грітися газовими плитами, конвекторами або електрообігрівачами. Якщо людині холодно, їй нормативи по барабану», - пояснив він.

Землянський підкреслив, якщо люди почнуть додатково обігрівати приміщення - «це викличе ланцюгову реакцію: збільшиться навантаження на мережі, в старих будинках почне горіти проводка чи «вибиватимуть» підстанції та інше».

Нагадаємо, уряд запропонував міністерствам розглянути доцільність зменшення норми температурного режиму в квартирах взимку на два градуси. Про це за результатами засідання уряду повідомив міністр Кабміну Остап Семерак.

«Доручено Міністерству охорони здоров'я разом із Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ у місячний термін опрацювати питання доцільності зменшення нормативної температури повітря у приміщеннях квартир, будинків садибного типу на два градуси. Це рекомендація міністерствам, а не рішення. За нинішніх умов ми повинні шукати всі можливі шляхи оптимізації використання природного газу», - сказав він.

Юлія Артамощенко

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

37