Генеральна прокуратура України зареєструвала кримінальне провадження щодо колишнього заступника Міністра юстиції України (2011) за фактом зловживання владою або службовим становищем, що призвело до ненадходження у державний бюджет України майже 2 млн грн плати за надання адміністративних послуг, повідомляє прес-служба ГПУ.

За інформацією Головного управління захисту прав та свобод громадян, інтересів держави, нагляду за додержанням законів спецпідрозділами та іншими органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю і корупцією Генпрокуратури, ця посадова особа підписала наказ, яким встановлювалася плата за пошук в Єдиній базі даних про підприємства, щодо яких розпочато провадження у справі про банкрутство, та видачі про це витягу. Надалі кошти, одержані за ці послуги, прямували в ДП «Інформаційний центр».

Разом із тим, варто зазначити, що згідно із законодавством, накази міністерства щодо зазначених питань підписує міністр як керівник, а отже заступник міністра підписав цей наказ із перевищенням наданих йому повноважень. Крім цього, плата за надання адмінпослуг здійснюється в розмірі та порядку, визначеному законодавчими актами і тільки у разі, коли це не передбачено законодавчими актами, - актами Кабінету Міністрів України. А отримані кошти належать до доходів державного бюджету України. Отже, в результаті видання незаконного наказу, протягом 2011-2012 років до державного бюджету не надійшли кошти в сумі майже 2 млн грн.

Відомості про зазначене кримінальне правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки). Триває досудове розслідування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

40