У Донбасу немає майбутнього в Європейському Союзі. Таку думку висловив в інтерв'ю «Inpress.ua» економічний експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко.

«Знаєте, коли я побачу перший завод, побудований на Донбасі, продукція якого буде продаватися в Європі, ось тоді я скажу, що дійсно обіцянки ЄС виконані. Але доти, поки цього немає, це пусте стрясання повітря язиком і більше нічого. Якщо згадати історію Східної Європи промисловість здебільшого там руйнувалася, а не відновлювалася», - сказав Гаврилечко.

Як приклад експерт навів ситуацію в Прибалтиці.

«Ви можете згадати хоч одне підприємство в Прибалтиці, яке було побудоване за цей час і стало працювати виключно на Європу? Саме велике промислове підприємство. Ви можете згадати? І я не можу згадати. У Чехії була досить серйозна промисловість, тепер її немає. І таких прикладів можна навести масу.

Тому я не вірю в якісь інвестиційні проекти, в які вкладатимуться європейці, щоб створювати собі конкурентів. Який ідіот вкладатиме гроші в економіку іншої країни, щоб створювати проблеми у себе на місці. Як варіант, що у нас може створюватися, так це брудне або непотрібне в Європі виробництво», - припускає експерт.

«Майбутнього у Донбасу в ЄС насправді немає. Майбутнє Донбасу - це Південна Америка, це Азія, це ось ці ринки як раз, може навіть Далекий Схід, але, в ЄС в жодному разі нічого поставити не можуть, навіть якщо зможуть зробити конкурентоспроможну продукцію, оскільки європейський ринок жорстко захищений. Винятком з цього може бути ринок озброєнь. Але для того, щоб українська зброя почала надходити ефективно на європейський ринок, вона має відповідати стандартам НАТО. Це вже питання дещо ширше, ніж Асоціація з ЄС. Тобто потрібно ще і з НАТО домовлятися», - пояснює він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

901