Поки населення жертвує по п'ять гривень на армійські рахунки і затягує паски, деякі олігархічні структури навпаки збільшують свої прибутки. Про це заявив в ефірі телеканалу «Інтер» народний депутат Олесь Доній.

За його словами, сьогодні для політичного іміджу окремими бізнесменами витрачається умовний «Х» грошей, і таким чином отримується популярність. За цей час, зазначає Доній, за допомогою бюджету і фактичної допомоги уряду купується «10 Х» грошей. При цьому є серйозні побоювання, що в повоєнний час деякі економічні структури стануть мегаолігархічними і надприбутковими.

Як відомо, 8 липня в ефірі телеканалу «Інтер» був продемонстрований сюжет «Приват, Хамелеон», де були оприлюднені факти зв'язків нинішнього губернатора Дніпропетровської області та власника групи «Приват» Ігоря Коломойського з так званої «сім'єю» Януковича, а також про те, як на нинішній ситуації наживається відомий олігарх.

Зокрема, як стверджують автори сюжету, Коломойський контролює 75% нафти в Україні через свою компанію «Укрнафта». У групу «Приват» також входять десятки гірничопереробних комбінатів, машинобудівні і феросплавні заводи. Після того як він очолив Дніпропетровську область, місяць тому компанія «Укртранснафта» Коломойського викачала у власні сховища з трубопроводів 606 тисяч тонн технологічної нафти, яка була там 10-15 років. «Без неї тепер не зможе працювати ні трубопровід «Одеса-Броди», ні Лисичанський нафтопереробний завод (ні перший, ні другий не належать Коломойському). Різниця між балансовою і поточною вартістю нафти - 280 млн доларів. Як наголошується в сюжеті, викачувати нафту було табу і за Януковича, і за Ющенка. Заборонив це робити «Укртранснафті» і нинішній Кабмін. Але це не зупинило Ігоря Коломойського. Тепер питання ставиться так: якщо викачана нафта, її треба переробляти. Іншими словами, «поки українці збирають гроші на допомогу дітям, Коломойський може легко переробляти вкрадене паливо і продати його нашим же солдатам. Але не за цінами 15-річної давності, а за поточними. Виходить, чим більше будуть їздити наші БТРи і танки, тим вигідніше Коломойському», - йдеться в сюжеті.

Автори сюжету також наголошують: «Укрнафта», де 42% належить групі «Приват», довгі роки відмовляється продавати український газ українцям. Хоча за законом вітчизняне блакитне паливо повинні отримати саме люди. Але для бізнесу Коломойського це не вигідно: ціни для споживачів не ринкові. Свій газ «Укрнафта» продає тільки підприємствам, які платять більше. Лише за останні місяці «Укрнафта» збула 2 млрд кубометрів газу. Якщо цей газ продати звичайним люди, то ціни на нього можна було б так радикально не підвищувати. Більше того, саме цей газ повинен був стати частиною резервів на зиму. Поки власникові виплачують мільярдні дивіденди, в балансі країни зростає діра, йдеться в сюжеті.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

333