Автомобіль - це не розкіш, а засіб пересування, - стверджував Остап Бендер. Але події останніх місяців усе більше заперечують цей лозунг. Курс долара прагне усе вище й вище, ціна на бензин дуже старається від нього не відстати, а зміни до законодавства вносять нотку інтриги. Про те, що чекає на український авторинок у найближчому майбутньому, розбирався ForUm.

Невтішна статистика

Можливо, порівнювати автопродаж за 1 квартал 2013 і 2014 років не зовсім коректно, адже минулого року політична ситуація була інша, проте мова цифр невблаганна.

Початок 2014 року не віщував автотрейдерам ніяких проблем, навпаки, нинішній рік український авторинок зустрів зростанням. За даними асоціації «Укравтопром», у лютому було продано 18 288 автотранспортних засобів, що на 28% більше, ніж у січні.

Однак, уже в березні 2014 року авторинок продемонстрував різко негативні тенденції. Впродовж першого весняного місяця українці купили вдвічі менше автомобілів порівняно з показниками за аналогічний період минулого року. Так, згідно з даними дослідницьких агентств, загальний спад рівня продажів легкових авто становив 51%. Крім того, ринок показав падіння не тільки щодо показників минулого року, але й показники березня 2014 року виявилися на 28% гіршими, ніж показники лютого 2014 року. Скорочення березневих продажів порівняно з лютневими фахівці пояснюють високим попитом на нові автомобілі, зумовленим інфляційними процесами. Але на такому низькому рівні український авторинок не був з початку 2000-х років.

У квітні нинішнього року ситуація на краще не змінилася і ринок легкових автомобілів продовжив падіння. Так, у квітні було реалізовано 7 944 одиниці, що на 29% менше від березневого показника і на 71% менше, ніж у квітні минулого року.

Останній місяць весни побив новий антирекорд. У травні було реалізовано трохи більше 3 тис. автомобілів. Це на 60% менше, ніж у квітні 2014 року і на 80% менше, ніж у травні 2013 року, коли ринок переживав скорочення продажів через запровадження додаткового мита.

На думку експерта ДП «Держзовнішінформ» Антона Коваленка, на показниках травня позначилися відразу всі негативні чинники: і девальвація національної валюти, і нові ціни, і затяжні свята, і ситуація на сході країни.

Внаслідок стрімкого падіння авторинку, всі без винятку оператори закінчили місяць з мінусовими результатами. Ключовою причиною рекордного «стиснення ринку» Коваленко все ж вважає стрімке зростання цін, зумовлене девальвацією гривні. Так, експерт зазначає, що переважна більшість дилерів у період з грудня 2013 по березень  2014 підвищили ціни на нові авто до 40% - практично настільки, наскільки «втратила» гривня. Однак автодилери постійно змінюють ціни, не публікуючи їх на своїх веб-ресурсах. Як бачимо, статистика невтішна, продажі б'ють антирекорди.

Прощавай утильзбір, хай живе акциз!

Уряд намагався якось «оживити» український авторинок. Протягом перших двох місяців весни парламентарії почали кардинально змінювати правову базу авторинку, яка повинна була вплинути на ціни в автосалонах.

Для початку Верховна Рада скасувала утилізаційний збір, який діє в Україні з 1 вересня 2013 року. Відтепер автолюбителі сплачують єдиний податок незалежно від літражу та віку авто. Тобто замість 4 730 - 60 500 грн (залежно від об'єму двигуна та віку - Ред.) новий збір для легковиків становить 5,5 тис. грн, а для вантажівок та автобусів - 11 тис. грн. Це означає, що звичайна іномарка має подешевшати в середньому на 7-8 тис. грн.

Ще одним позитивним моментом стало рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, яка зменшила розмір спецмита. Так, з 14 квітня спецмита на іномарки знизилися на 33%. Ще через рік вони скоротяться вдвічі, а через три роки спецмито повинні скасувати, звичайно, якщо уряд не прийме рішення про його продовження. У результаті нині імпортні легкові автомобілі з бензиновим двигуном об'ємом 1,0-1,5 л обкладаються спецмитом 4,31%, а через рік воно має знизитися ще до 2,15% (раніше становило 6,46%). Для іномарок з двигуном об'ємом 1,5-2,2 л ставка спецмита зменшилася до 8,63%, а через рік - до 4,32% (зараз - 12,95%). Таким чином, автомобілі повинні подешевшати мінімум на 500-600 дол. Однак, як показує практика, у нашій країні все відбувається навпаки. Наприклад, попри те, що у 2008 році під час вступу України до СОТ, були зменшені митні ставки на іномарки, але ціни в автосалонах зростали.

Але, не варто забувати, що в кожній бочці меду є своя ложка дьогтю. Так, хоча парламентарі скасували утилізаційний збір і знизили спецмито, депутати все-таки знайшли спосіб, як поповнити державну скарбницю й ухвалили закон «Про запобігання фінансовій катастрофі в Україні».
Згідно з новим законом удвічі збільшилися акцизи на нові імпортні легкові автомобілі з двигуном об'ємом понад 0,5 л. На практиці це означає, що для машини з двигуном об'ємом до 1 л акциз підняли на 50 євро, 1,0-1,5 л - на 45 євро, 1,5-3,0 л - на 195-390 євро, понад 3 л - на 3,2 тис. євро.

Як бачимо, автомобілі подорожчали не однаково. Якщо малолітражки зросли у ціні до 300 євро, то вартість 5,5-літрових збільшилася до 7200 євро.

Крім того, нововведенням цього закону є підвищення вдвічі акцизу на автомобільні кузова, з 109 євро до 218 євро, а також підвищення збору за першу реєстрацію автомобілів та мотоциклів на 8,2%.

Разом із тим, генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко вважає, що уряд у цій ситуації має піти назустріч українському авторинку і скасувати на деякий час усі податки на машини. «Зараз ситуація така, що якщо уряд хоче хоч щось заробити до бюджету на податках на іномарки, то вони не повинні збільшуватися, як, наприклад, акцизний збір, а, навпаки, зменшуватися, а краще їх взагалі скасувати. Адже, підвищивши податки, бюджет навіть не отримає тих грошей, які міг отримати за більш низьких ставок. Тим більше зараз в автомобільній сфері йдуть серйозні звільнення, а скасування податків могло б запобігти скороченню робочих місць», - каже він.

Доларова лихоманка та автомобілі

Після скасування утилізаційного збору і спецмит ціни на автомобілі повинні були трохи знизитися, проте девальвація гривні внесла свої корективи. В умовних одиницях машина не подорожчала, а ось у вітчизняній валюті її вартість різко зросла.

«Авторинок - це не ринок нафтопродуктів, де якщо закуповують бензин за певною ціною, умовно кажучи по $12,5, то він і продаватиметься за такою ж. В автопродажах такого немає, автомобілі не закуповують «про запас». Імпортери - це представництва заводів. Вони беруть машину на реалізацію і їхнє завдання отримати за неї собівартість. Отже, вони і продають її за тим курсом, який існує сьогодні. Тому щодня ціна може змінюватися», - пояснює Назаренко.

Водночас, на думку експерта, саме девальвація гривні не надто вплинула на продажі автомобілів. «Українці, якщо збирають на машину, то в доларах, тому що за статистикою не дуже вірять у гривню. У потрібний момент вони просто обмінюють їх на національну валюту і купують авто. А машина коштувала 10 тис. доларів за курсом 8 грн, так 10 тис. доларів і коштує, тільки вже за курсом 11,8 грн. Зараз на продажі більше впливає не девальвація гривні, а невизначеність у країні, політико-економічна нестабільність», - стверджує він.

Не згоден із ним менеджер з продажу одного зі столичних автосалонів іномарок Андрій Соколов. «Продажі фактично на нулі. І так було не все гладко, а тут ще й падіння гривні. А вартість автомобілів, на жаль, безпосередньо залежить від долара. Але от зарплати українці отримують у національній валюті. Якщо раніше були ще запаси зі старих завезень, на які ціна не змінювалася через курс, то зараз таких автомобілів залишилося дуже мало. Боюся з такими темпами продажів, може взагалі припинитися імпорт. Наприклад, у грудні 2013 р. вартість Nissan Qashqai була близько 182 700 грн, а в квітні 2014 р. ціна зросла уже до 265 700 грн», - нарікає він.

Цікаво, що вітчизняні автомобілі подорожчали слідом за іномарками. Хоча українські автовиробники на кожному кроці заявляють, що в їхніх машинах кожна деталь «Made in Ukraine», та й працівники на українських автозаводах отримують зарплату не в доларах, а в національній валюті. Але факт залишається фактом. «Якщо в грудні 2013 р. Zaz Sens коштував близько 58 000 грн, то в квітні 2014 р. його ціна вже 82 000 грн», - каже менеджер з продажу.

Загалом же, якщо внаслідок девальвації гривні стрибок цін у національній валюті на легкові іномарки в середньому становив 25-30%, то вітчизняні автомобілі подорожчали на 20%.

Що далі?

На жаль, прогнози експертів і дилерів щодо подальшого розвитку українського автомобільного ринку невтішні. Більшість сходиться на думці, що другий квартал 2014 року буде дуже складним і падіння продажів продовжиться.

На думку Олега Назаренка, якби не скасували утилізаційний збір, то падіння дійшло б аж до повного скасування офіційного імпорту.

Важкі часи прогнозує авторинку і директор департаменту маркетингу та реклами «НІКО Менеджмент» Ярослав Вовк. «Для виходу з ситуації необхідна стабілізація обмінного курсу, стабілізація суспільно-політичної обстановки, відновлення автокредитування і робота з безліччю інших чинників, що чинять серйозний вплив на авторинок», - вважає він.

Бренд-менеджер в Україні Міжнародного автомобільного холдингу «Атлант-М» Юлія Кажарська також вважає, що позитивні зміни на авторинку відбудуться тільки тоді, коли політична й економічна ситуація в країні стане зрозумілою і стабільною. «З практики минулої кризи, авторинок реагує на «зміни на краще» через 3-4 місяці після того, як вони починають проявлятися», - стверджує експерт.

Що ж, теоретично зміни в законодавстві знизили вартість «залізного коня», однак автолюбителям цього відчути не довелося. Як довго переживатиме важкі часи український авторинок, цілком залежить від ситуації в країні. Але сподіватимемося, що найближчим часом політичні конфлікти розв’яжуться, гривня стабілізується, економіка оживе, а автолюбителі зможуть поповнити свій автопарк новою моделлю.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом