Ініційоване Кабінетом Міністрів скорочення «зеленого» тарифу для сонячної енергетики підірве довіру інвесторів не тільки до сфері відновлюваної енергетики України, але й загалом до країни. Про це заявив президент Асоціації учасників ринку альтернативних видів палива та енергії України (АПЕУ) Віталій Давій.

«Відбувається цілеспрямований тиск Міненерговугілля на галузь сонячної енергетики, незважаючи на те, що саме ця галузь залучила понад $2 млрд інвестицій і створила понад 15 тис. робочих місць тільки за останні три роки. Більше 20 компаній заявили про плани інвестування в сонячну енергетику України ще $2 млрд у разі збереження «зеленого» тарифу. Однак саме ініціативи Міненерговугілля призведуть до неможливості не тільки розвитку нових проектів, але й до неможливості виконувати зобов'язання перед інвесторами, які уже вклали в галузь. Тим самим буде підірвано довіру до українського інвестиційного клімату в цілому» - заявив президент АПЕУ.

У найбільшій галузевій організації зазначають, що остання ініціатива Міненерго про зниження коефіцієнта під час розрахунку «зеленого» тарифу була визнана провідними юридичними компаніями як дискримінаційна щодо всіх учасників сонячного ринку (і малих, і великих). Законність та економічна доцільність цієї ініціативи активно оскаржується експертами ринку та міжнародними аналітиками, стверджують учасники АПЕУ.

«Урядова ініціатива ламає всі плани інвесторів, які уже вклали немалі кошти в реальні проекти, наша компанія, зокрема, залучала кредит ЄБРР для будівництва сонячних електростанцій у Вінницькій області», - зазначив генеральний директор компанії «Ренджі Девелопмент» Геннадій Федоровський.

За словами виконавчого директора групи компаній «ТЕКТ» Романа Гриба, ініціатива Кабміну про зниження «зеленого» тарифу для проектів сонячної енергетики виглядає дуже дивною, тому що саме сьогодні ця сфера є однією з небагатьох в Україні, куди українські і зарубіжні інвестори готові вкладати кошти.

«Ні логіки, ні юридичного обґрунтування ця урядова ініціатива не має, плюс це все відбувається в підкилимному режимі. Це для цієї перспективної галузі - неприйнятно», - зазначив він.

Поряд із появою нових генеруючих потужностей, розвиток сонячної енергетики став стимулом для розвитку інших напрямів економіки, зокрема, будівництва, машинобудування.

«Наша компанія створила «з нуля» принципово новий продукт - конструкції для відстеження положення сонця і підвищення рентабельності сонячних електростанцій на 30-40 відсотків. Величезний інтерес до нього проявляють як українські, так і європейські компанії. Це були наші інвестиції - ми створили автентичний високотехнологічний ринковий продукт. Якщо сонячна галузь зупиниться - зупинимося і ми», - прокоментував ситуацію директор компанії «Українські системи Солар» Сергій Новацький.

Опитані учасники «сонячного» ринку та представники інвесторів зазначили також необґрунтованість подальшого зниження «зеленого» тарифу для сонячних електростанцій, що у 2012 році вже був знижений на 30%.

«Багато так званих «аналітиків» кричать, що в Україні завищений «зелений» тариф для сонячної енергетики. Давайте подивимося правді в очі - у тій же Німеччині на початковому етапі становлення галузі тариф був значно вищим, ніж в Україні. Далі поступово він зменшувався, що ми спостерігаємо і в Україні: востаннє «зелений» тариф уже був знижений на 30 відсотків. Через певний період, після помітного зниження собівартості обладнання, буде логічним порушити питання про подальше скорочення тарифу. Поки це не актуально і зниження тарифу сьогодні призведе до повної зупинки галузі», - резюмував президент АПЕУ в коментарі журналістам.

Посилаючись на міжнародний досвід, учасники ринку відзначають також, що практично у всіх країнах, включаючи Німеччину, тариф знижувався виключно для нових станцій, для побудованих ж раніше він залишився на колишньому рівні для забезпечення гарантій інвесторам.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

38