Міністерство юстиції почало судовий процес про заборону Комуністичної партії України на підставі Закону «Про політичні партії» у зв'язку з порушенням цією політичною силою низки положень цього закону. Про це заявив на брифінгу в уряду міністр юстиції Павло Петренко, повідомили Forum'у у Департаменті зв'язків з громадськістю секретаріату КМУ.

«За результатами аналізу величезної кількості доказової бази, яка була надана правоохоронними органами Міністерства юстиції щодо протизаконних дій з боку політичної партії Комуністичної партії України, мною було прийнято рішення, підписаний і поданий позов про ліквідацію КПУ», - сказав міністр.

Він зазначив, що позов поданий до Окружного адміністративного суду Києва, і сьогодні він зареєстрований. Доказова база становить близько 129 аркушів письмових доказів, відеоматеріалів, які додані до позову.

Петренко пояснив, що «судовий процес розпочато на підставі порушень КПУ низки положень Закону «Про політичні партії» в частині антиконституційної діяльності, підтримки членів незаконних збройних формувань на сході України, підтримки представниками і керівництвом КПУ військової агресії та захоплення Криму Російською Федерацією, закликів до зміни територіальної цілісності і конституційного ладу України, організації проведення проросійських мітингів, фінансування забезпечення матеріально-технічною базою, в тому числі і зброєю, терористичних організацій, підтримки псевдореферендумів так званих республік у Луганській та Донецькій областях, активної участі як керівників, так і представників партії у військових діях проти українських Збройних сил на території регіону».

«Всі ці факти були зафіксовані СБУ, органами прокуратури в рамках низки кримінальних справ, які порушені і розслідуються за такими статтями: порушення територіальної цілісності, конституційного ладу в Україні; терористична діяльність; сепаратистські злочини. Всю цю доказову базу долучено до позову. Ми переконані, що з такою доказовою базою наша позиція дуже сильна юридично і ця політична сила повинна бути ліквідована», - зазначив міністр.

За його словами, за законом Міністерство юстиції може ставити питання про ліквідацію в судовому порядку політичної сили, що, відповідно, призводить до заборони символіки, яка зареєстрована за цією політичною силою.

Нагадаємо, в травні нинішнього року Мін'юст спрямував до Генпрокуратури і СБУ запит про розслідування діяльності КПУ. У липні СБУ передала матеріали розслідування до Міністерства юстиції.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

52